sergej-lavrov(6)МОСКВА– Усвајање закона у америчком Конгресу којим се одобравају нове санкције Москви и испорука убојитог оружја Украјини представљају „непријатељски” гест према Рујсији, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Тај гест САД је наравно непријатељски”, рекао је Лавров у интервјуу за руску новинску агенцију Интерфакс и осудио „лудачку жељу да се казни Русија за све могуће замисливе преступе”.

Руски шеф дипломатије то је изјавио дан после сусрета у Риму са својим америчким колегом Џоном Керијем. Напетост између Москве и Вашингтона поново је порасла од када је у петак амерички Конгрес једногласно усвојио Закон подршке слободи Украјине.

Тај текст који отвара пут за нове америчке санкције Русији и америчку испоруку оружја Украјини треба још да потпише председник САД Барак Обама.

Русија је у суботу запретила да ће предузети узвратне мере против САД уколико се текст примени.

За сада се Бела кућа није изјаснила да ли ће председник потписати закон, али Обама је недавно рекао да је увођење додатних америчких санкција „контрапродуктивно” ако није у складу са потезима Европске уније.

„Нуклеарно оружје може да буде размештено на Криму“

Крим је постао део Русије, који у складу са Споразумом о неширењу нуклеарног оружја може да поседује нуклеарно оружје. Ово је изјавио министар спољних послова Сергеј Лавров.

Према министровим речима Москва може да располаже нуклеарним арсеналом у складу са својим интересима и у складу са својим међународно-правним обавезама.

Крим је постао руски регион након референдума, који је на полуостру одржан 16. марта. Преко 96% бирача определило се за припајање Крима Русији.

„Русија се залаже за регулисање кризе у Украјини у коме би Донбас био сачуван у њеном саставу“

Русија је једина сила, која се у регулисању кризе залаже за очување Донбаса у саставу Украјине. Ово је изјавио министар спољних послова РФ Сергеј Лавров.

Он је такође нагласио да је Русија после државног удара у Украјину Кијеву пружила значајну помоћ, што се не може рећи за западне земље, између осталог за САД. Осим тога, руски министар је нагласио да се помоћ коју је Русија пружила Украјини после распада СССР мери десетинама милијарди америчких долара.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров о расту напетости са САД

* Обавезна поља