erdoganЕвропска унија не може Турској „давати часове из демократије” – поново је поручио Бриселу Реџеп Тајип Ердоган.

Турски председник је при том нагласио да је његова земља у стању да такве „лекције даје сама себи”.

Ово је друга оваква Ердоганова порука ЕУ за само недељу дана. Као и претходна, уследила је после критика из Брисела, Берлина, Лондона и Париза након што је Ердоганов режим похапсио преко 20 државних функционера и јавних личности повезаних са антивладиним покретом „Хизмет” исламистичког лидера Фетулаха Гулена који је нашао уточиште у САД.

Званична Анкара и њега и похапшене оптужује да за формирање паралелних структура за свргавање власти и за незаконито прислушкивање државних руководилаца.

Турски председник је прво одреаговао на заједничку изјаву Федерике Могерини и Јоханеса Хана да су „полицијске рације и хапшења новинара неспојиви са слободом медија која је један од темеља демократије”.

Ердоган им је узвратио: „Они мисле да могу Турску учити демократији! Нека прво објасне шта се све догађа у Европи: раст расизма, исламофобије и дискриминације сваке врсте”.

Што је још значајније, овоме је додао: „Они који покушавају да деле савете Турској и да јој прете прстом попут какве васпитачице, морали би да схвате да више немају посла са старом Турском”.

Поводом преговора Анкаре са Бриселом о прикључивању ЕУ, који већ деценију тапкају у месту, Ердоган је изговорио:

„Они „развлаче жваку” већ десет година. Само, Турска није портир пред вратима Европске уније. Пуштајте нас већ једном или кажите да нећете! Можете Турску критиковати колико вам је воља. Али, ми идемо својим путем”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ердоган поново упозорио ЕУ да не дели лекције

* Обавезна поља