hrvati-ukrajinaНа интернет страници Десни сектор Хрватске одвијају се прилично чудне активности, на које нико не обраћа пажњу. Наиме, пошто је Јутарњи лист објавио текст у коме је у горњем левом углу стајао контакт на који се може јавити онај жели да брани „слободу и демокрацију“ у Украјини, судећи према постовима администратора странице, у суботу 29. новембра у кафе-бару Каос, у Кустошијанској улици бр. 8 (ваљда Загреб?), одржан је скуп добровољаца који би требало да се пријаве у јединицу у Дњепропетровск, одакле ће после обуке кренути „путем хрватских легионара из Другог свјетског рата“ с покличем „За дом спремни!“

Наглашено је да се неће ићи у Кијев, него право у Дњепропетровск, дакле олигарху Игору Коломојском и његовом плаћеничком батаљону Азов (на слици на врху: припадици батаљна Азов на истоку Украјине). Како у свему томе учествују хрватски медији (Јутарњи лист, 24 сата, Express), а агенције за провођење закона не предузимају никакве кораке, да се закључити како је могуће да хрватска држава непосредно учествује у свему томе као у још једној рехабилитацији усташтва, овај пут потпуно отворено и без кокетирања са антифашизмом, како је то вешто чинио први хрватски председник Фрањо Туђман.

Срамотан је текст хрватског Јутарњег листа, који за батаљон Азов пише да га чине „украјински националисти“, док цео свет отворено пише да је ријеч о неонацистима. Батаљон Азов се, према њима, бори „за украјинску слободу и од Руса, али и од НАТО савеза и ЕУ“. Јасно је елементарно непознавање историје, порекла и корена Десног сектора, те батаљона Азов, који је све само не „драговољачки у финанцијском смислу“, а, према ауторки и њеном саговорнику, „борци сами плаћају пут и преживљавају од такорећи ничега“.

Који је циљ ове пропаганде, није јасно, али је овим најчитанији хрватски дневни лист погазио сва правила новинарске струке, а могуће и да је починио кривично дело величања нацифашистичке идеологије и једине њене актуелне милитантне паравојне организације на европском тлу. Текст можете деломично прочитати овде, док је цео текст у штампаном издању Недјељног Јутрањег листа од 07. септембра 2014.

О Десном сектору и његовим неонацистичким паравојним формацијама већ је све написано и речено. Детаљне податке поседује и украјинска служба сигурности СБУ, која је упозорила да је багаљон Азов готово у целости сачињен од бивших затвореника, што је у Врховној Ради потврдио и украјински посланик Олег Љашко.


Извор: Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрвати у украјинском нацистичком батаљону „Азов“

* Обавезна поља