predrag-ceranic_origШеф турске обавештајне службе Хакан Фидан изнео је за јавност невероватан предлог да у Истанбулу буде отворено званично представништво Исламске државе. Злочине који су почињени у име ове квази-државе назвао је исламском револуцијом: „Зато позивам западне колеге да ревидирају своје погледе на исламски политички покрет, остављајући по страни свој цинични менталитет, и да не дозволе реализацију плана Владимира Путина да сломи исламску револуцију у Сирији“. Тешко је поверовати да ова порука није претходно усаглашена са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Напротив, сасвим се уклапа у руско-турску конфронтацију насталу након обарања руског авиона од турских ловаца. Маске су пале, постало је очито да би тзв. Исламска држава брзо увенула на пустињском сунцу да није турске помоћи у наоружању и људству. О трговини нафтом Турске са Исламском државом сувишно је и говорити.

Ни покретања мигрантског таласа не би било без Ердогана. Европска унија не може ни сакрити своје несналажење, па је Турској за награду понудила три милијарде евра. Ердогану је толерисано и евидентно кршење људских права током предизборне кампање, а на удару су били опозиционари и Курди. О неоосманизму је пре неколико година говорио и писао уважени Дарко Танасковић. Неоосманизам данас видимо на делу. Турска не крије тежњу да буде главни фактор на Блиском истоку и да Исламска држава у постконфликтној Сирији добије међународно признање, као велика држава сунита. Турске трупе ушле су на територију Ирака, а не намеравају да је напусте ни поред јавног упозорења из Багдада. Вероватно се ради о припреми за запоседање северног дијела Сирије. Оно што је нама посебно интересантно јесте да се Ердоганове амбиције протежу и на Балкан.

Erdogan-izetbegovic03У БиХ се турско присуство осећа у економском, политичком, медијском и обавештајном смислу. Ако је веровати бившем реису Мустафи Церићу, у БиХ су турским новцем покренути сада већ веома утицајни медији. „Faktor.ba је нови портал покренут новцем из Турске, који су осигурали одређени бошњачки тајкуни блиски владајућој бошњачкој олигархији, с једне, и врхушки АКП у Турској, с друге стране, а који су дубоко уроњени у мутне воде турских обавештајних служби, које их навигирају“, рекао је Церић. Међутим, више се не ради само о порталу Faktor.ba. У БиХ је присутан и недељник Став, као и дневни лист Фактор, који припадају истој медијској групацији. На иницијативу потеклу из Турске, дошло је до помирења СДА и СББ, а Ердоганов политички утицај био је пресудан да Бакир Изетбеговић надјача америчко противљење именовању новог директора Обавештајне агенције БиХ.

Америчко-турски односи пролазили су кроз различите фазе, од политичке блискости до потпуног удаљавања. У контексту тих односа поље обавештајног рада је посебно осетљиво. Неповерење према новом руководству ОБА резултовао је најављеним доласком оперативаца CIA и FBI у БиХ, а који ће се бавити лоцирањем терориста. То и не би требало да чуди кад се у виду има антиамеричко расположење које се подстиче на предавањима и трибинама на којима поједини шехови знају да окупе и хиљаду младих душа.


Извор: Пресс РС

Оставите коментар

Оставите коментар на Ердоганизација Босне

* Обавезна поља