vitalij-curkinАмбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин изјавио је пред СБ УН да се Турска, шаљући трупе преко границе у Ирак, понаша „неодговорно и необјашњиво“.

После састанка о Турској који је одржан иза затворених врата, Чуркин је новинарима рекао да поступци Турске такође одражавају „недостатак легалности“ у ваздушним нападима међународне коалиције у Сирији који се одвијају без пристанка те земље.

Он је рекао да је разочаран што Савет безбедности није прихватио предлог Русије да се изда саопштење које би потврдило потребу поштовања међународног закона и суверенитета и позвало на јединствену борбу против Исламске државе, преноси АП.

Тензије између Русије и Турске су ескалирале после турског обарања руског војног авиона на граници са Сиријом прошлог месеца.

Москва негира да је авион ушао у турски ваздушни простор и каже да су авиони циљали екстремистичке групе у близини границе док Анкара каже да су били усмерени на умерене милитатне групе Турака који се противе сиријској влади.

Ирачки амбасадор у УН Мохамед Алкахим је изјавио да званични Багдад и Анкара раде на томе да билатерално реше спор и додао: „Мислим да разговори веома добро напредују.“

Турски амбасадор у УН Халит Чевик је у УН навео да његова земља „веома поштује територијални интегритет и суверенитет нашег суседа“.

Он је додао да Турска разговара са „својим пријатељима“ и покушава да реши поменути проблем. „Дајмо времена том процесу, који је први и најбољи начин да се реши проблем“, рекао је Чевик.

Чуркин је истакао да, уколико се билатералним разговорима између Ирака и Турске проблем реши, „то је добро“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Чуркин о понашању Турске у Ираку

* Обавезна поља