eston-euПРИШТИНА – Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон прихватила је захтев „председнице Косова“ Атифете Јахјаге за наставак спровођења мандата мисије Еулекс на Косову, јавили су приштински медији.

Јахјага је пре неколико дана упутила писмо Ештон са захтевом да се продужи мандат Еулекса и успостави специјални суд за ратне злочине ОВК, а висока представница ЕУ је такође одговорила писмом „косовској председници“.

„Портпарол косовске председнице“ Арбер Влахиу рекао је раније да ће, након размене писама, одговор Ештонове бити упућен одговарајућим косовским институцијама.

„Специјални представник ЕУ и Еулекса наставиће да помаже косовске институције, законодавне власти, да оснажи још више независни мултиетнички правосудни систем и мултиетничку полицијску службу у њиховом напретку ка испуњавању европских стандарда у њиховим сферама”, написала је Ештон.

Говорећи о Специјалној јединици за истрагу основаној у оквиру Еулекса и о законској процедури која произилази из ове јединице, Ештон је рекла да ће истраге бити настављене све док Савет ЕУ не обавести Косово да су „истраге и одређене процедуре окончане”.

„Косово као и други делови западног Балкана имају европску перспективу. Преко спровођења свог мандата, Еулекс ће допринети олакшавању напретка Косова у правцу даљих интеграција у ЕУ”, навела је Ештон.

Очекује се да Скупштина Косова на седници у среду, 23. априла донесе одлуку о наставку мандата мисије Еулекса до 15. јуна 2016 а постоји могућност да једна од тачака дневног реда буде и формирање Специјалног суда за ратне злочине почињене на Косову.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ештон прихватила захтев Приштине

* Обавезна поља