cizovМОСКВА – Руски амбасадор при Европској унији Владимир Чижов је изјавио да су власти у Кијеву погрешно интерпретирале мировни споразум о разрешењу кризе у Украјини, на чијем су истоку проруски демонстранти преузели контролу над локалним управама више градова.

„Ако говоримо о томе како су актуелне власти у Кијеву интерпретирале мировни споразум из Женеве, морам да кажем да су га оне нажалост интерпретирале погрешно”, истакао је Чижов у изјави за руску државну телевизију „Росија 24”, а пренео је Ројтерс.

„Ту посебно мислим на чињеницу да у Кијеву сматрају да се тај споразум односи само на источне и јужне делове Украјине, као и оне који траже федерализацију државе, али не и на сами Кијев, где актуелне власти сматрају да је све легално, укључујући даљу окупацију Трга независности (Мајдана)”, навео је руски изасланик у ЕУ.

На јучерашњем четвоространом сусрету о Украјини у Женеви шефова дипломатије Русије, Украјине, САД и Европске уније, усвојен је документ о деескалацији у којем је упућен позив на неодложни почетак широког националног дијалога, а стране позване да се уздржавају од сваког насиља.

Шта је заправо договорено у Женеви?

ЖЕНЕВА – Шефови дипломатије Русије, Украјине, САД и ЕУ усвојили су на данашњем седмочасовном мировном састанку у Женеви заједничку изјаву о ситуацији у Украјини и почетним корацима за смиривање тензија и повратку безбедности за све грађане.

Све стране морају да се уздрже од било каквог насиља, застрашивања или провокативних акција, наведено је у изјави, коју је пренела агенција АП.

Учесници састанка оштро су осудили и одбацили све изразе екстремизма, расизма и верске нетрпељивости, укључујући антисемитизам.

Све илегално наоружане групе морају да буду разоружане, а сви бесправно одузети објекти морају бити враћени легитимним властима, као и све бесправно заузете улице, тргови и друга јавна места.

Амнестија ће бити одобрена демонстрантима и онима који су напустили зграде и друга јана места и предали оружје са изузетком оних који су проглашени кривим за крупне злочине.

Договорено је да специјална посматрачка мисија ОЕБС треба да игра водећу улогу у помагању украјинским властима и локалним заједницима у непосредној примени ових мера за де ескалацију где год је најпотребније.

САД, ЕУ и Русија и су се обавезале да подрже ову мисију, укључујући пружање мониторинга.

Најављено је да ће реформа Устава бити инклузиван, транспарентан и одговоран процес у који ће бити укључено непосредно успостављање широког националног дијалога уз учешће свих региона Украјине и политичких изборних јединица, уз јавне коментаре и амандмане.

Учесници женевског састанка подвукли су значај економске и финансијске стабилности Украјине и најавили да су спремни да разговарају о додатној подршци да би се спровели наведени кораци.

На састанку на ком је усвојен документ о деескалацији ситуације у Украјини, учествовали су шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, амерички државни секретар Џон Кери, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и вршилац дужности шефа украјинске дипломатије Андреј Дешчица.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Чизов – Кијев погрешно интерпретира женевски споразум

* Обавезна поља