etinger-1БРИСЕЛ – Европски комесар за енергију Гинтер Етингер упозорио је да ће Србија морати да доведе уговор о Јужном току у склад са европским прописима ако жели да избегне застој у преговорима о придруживању са ЕУ.

– Приступни преговори Србије са ЕУ који треба да почну истовремено кад и преговори ЕУ-Русија о ревизији уговора су „два повезана и паралелна процеса – реклао је Етингер.

Србија је члан наше енергетске заједнице и мора да прихвати наша тржишна правила, напоменуо је Етингер на синоћној трибини о енергетској политици ЕУ у Бриселу.

Он је поновио раније изречени став да су билатерални уговори које је руски гаски гигант Гаспром склопио са шест чланица ЕУ и Србијом у нескладу са прописима ЕУ, јер монополизују дистрибуцију и могу да доведу до еколошке штете.

Етингер је најавио да ће се следећег месеца у Москви састати са руским министром енергетике Александром Новаком како би у складу са мандатом који је добио од земаља чланица у њихово име почео преговоре о ревизији билатералних уговора.

– Неће више бити билатерале – рекао је Етингер и додао да је Русија требало да прихвати ЕУ као конструктивног партнера.

На питање како ће се спор око Јужног тока одразити на приступне преговоре Србије са ЕУ који треба да почну истовремено кад и преговори ЕУ-Русија о ревизији уговора, Етингер је рекао да се ради о “два повезана и паралелна процеса.

– Премда тренутно није у фокусу овог проблема, Србија би морала да поведе рачуна да због Јужног тока у неком тренутку не дође до застоја у преговорима – казао је он.

Комесар је истакао да ЕУ није против изградње Јужног тока, већ да само инсистира да се поштују правила која важе за све.

– За Русију је боље да имају регуларан гасовод кроз који тече гас, него да заврше са проблематичним гасоводом без гаса – упозорио је он.

Комесар је на трибини изразио оптимизам у вези са исходом дијалога о гасоводу.

– У сталном сам контакту са Новаком и са директором Гаспрома Александром Медведевом” – истакао је он и додао да су прве реакције Москве на критике у вези са Јужним током биле конструктивне.

Етингер је одлучно демантовао да је спор ЕУ и Русије око гасовода повезан са политичком кризом у Украјини.

– Те две ствари нису ни у каквој вези – подвукао је он.

Етингер је најавио да ће се о Јужном току разговарати и на самиту ЕУ-Русија који је заказан за крај јануара.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Етингер наговештава нови услов ЕУ

* Обавезна поља