medvedev-vucicАлександар Вучић: ЕУ, без нарушавања односа са Москвом

МОСКВА – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Москви да Србија жели да постане део ЕУ, али да не жели да нарушава односе са Русијом.

„Никад нисам скривао да Србија жели да постане део ЕУ, али Србија не жели да у тешком тренутку нарушава добре, најбоље пријатељске односе са Русијом“, рекао је Вучић после састанка са премијером Русије Дмитријем Медведевом.

Обраћајући се медијима после сусрета са руским премијером у Москви, Вучић је такође рекао да су, када је реч о пројекту Јужни ток, остала још само техничка питања, која се брзо „затварају“.

Руски премијер изјавио је да су две земље спремне да ускоро потпишу споразум о Јужном току.

Како је истакао Медведев, Јужни ток је приоритетан пројекат за Русију, и то је постало очигледно и у контексту догађаја у Украјини.

Вучић је такође рекао да Србија подржава све мировне иницијативе Путина у вези са Украијином.

Он је такође рекао да је Србија подржала такође и став Немачке по том питању.

Како је приметио, Србија жели мирно решење украјинског проблема.

„Србија је мала земља, ми смо на својој кожи осетили како то изгледа“, нагласио је он.

Медведев је додао да је са Вучићем дуго и отворено разговарао о ситуацији у Украјини, о „томе шта се догходило, ко је крив и шта радити“.

Вучић ће се сутра састати са председником Русије Владимиром Путином.

Како је саопштио Кремљ, током разговараће о перпективама даљег јачања политичког дијалога Русије и Србије.

Планирано је, такође, и да се размотре питања у вези са билатералном и трговинско-економском сарадњом, у првом реду у области енергетике, јачања културно-хуманитарних веза и сарадње у сфери међународне политике.

У делегацији коју предводи Вучић су и министар енергетике и рударства Александар Антић, министар привреде Душан Вујовић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Александар Вучић се састао са Дмитријем Медведевим на почетку дводневне посете Русији 

МОСКВА – Премијер Србије Александар Вучић састао се данас у Москви са председником руске владе Дмитријем Медведевим. Вучић је са делегацијом Србије у Москву допутовао јуче, а сутра ће се састати са председником Русије Владимиром Путином.

Премијери прво разговарају тет-а-тет, а потом ће им се придружити и делегације.

На почетку сусрета у резиденцији премијера Русије у Горком недалеко од Москве, Медведев је изразио задовољство због Вучићевог доласка у Москву.

Разговори у резиденцији премијера Русије у Горком недалеко од Москве, почели питањем Дмитрија Медведева Александру Вучићу како је распложен, на шта је председник српске владе одговорио на руском: „Веома добро, као и увек у Русији“.

У делегацији коју предводи Вучић су и министар енергетике и рударства Александар Антић, министар привреде Душан Вујовић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Двојица премијера разговараће о билатералним односима, трговинско-економској сарадњи, укључујући реализацију великих заједничких енергетских и инфраструктурних пројеката.

Биће речи о кредитима у секторима финансија, транспорта, индустрије, пољопривреде, хуманитарних питања и културе, наводи се у саопштењу руске владе. Премијери ће се после састанка обратити медијима.

Вучић ће се сутра састати са председником Русије Владимиром Путином.

Уочи посете, Вучић је рекао да су везе са Москвом традиционално тесне, али и да је Србија стопостотно зависна од руске енергије, што га, истиче, неће спречити да у Москви говори јасним језиком.

„И тамо ћу рећи као и у Бриселу, исто, да је Србија заинтересована за добре односе са Русијом, али да је наша будућност у Европи“, поручио је српски премијер у интервјуима за немачки Велт и француски Фигаро.

„Имам само једну спољну политику и она је транспарентна. Главни циљ Србије је да постане чланица ЕУ. Прикључење ЕУ је једини могући пут за нашу земљу – то сам рекао председнику Владимиру Путину, то сам рекао у Бриселу, Београду, Паризу, свуда“, подвукао је Вучић.

Премијер је рекао да би за Србију било добро ако гасовод „Јужни ток“ буде изграђен, али да одлука зависи од Русије и Европљана.

Да ће „Јужни ток“ бити једна од главних тема Вучићевих разговора са највишим руским званичницима, слажу се и српски и руски аналитичари, а незаобилазне теме биће и Украјина, председавање Србије ОЕБС-ом, дуговања, заједничке инвестиције, снабдевање гасом…

Председник Србије Томислав Николић изјавио је раније да од предстојеће посете Вучића Москви очекује корист за Србију, јер је, како је истакао, Србија „копча“ која недостаје да би Исток и Запад боље сарађивали.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да премијер у Москву не иде да му тамо буде нешто пренето, већ да отворено и објективно разговара са премијером и са председником Русије.

„Нама је у интересу да пронађемо стратешке партнере за енергетске компаније, да видимо колика може да буде цена гаса за нас у будућем периоду, шта можемо да урадимо око ‘Јужног тока“ и каква је његова будућност“, рекао је Стефановић.

Блиц: Вучића чекају тешки разговори – Јужни ток, дуг Србије и руске инвестиције

Премијера Александра Вучића данас и сутра у Москви очекују тешки и важни разговори о изградњи гасовода Јужни ток, цени руског гаса, српском дугу и руским инвестицијама, али и о продаји српских презадужених предузећа, сазнаје “Блиц”.

„Гаспром“ до сада није показивао интерес да уђе у „Петрохемију“ или „Азотару“, а колико би то било од значаја за економију наше земље говори податак да баш те две фирме вуку готово 80 одсто свих ненаплаћених потраживања које има „Србијагас“, а који се мере стотинама милиона евра.

Економске теме

– подршка изградњи “Јужног тока” који ће у Србији градити “Центргас” (Гаспромова ћерка-фирма)

– продаја српских фирми

– српски дуг за гас од 300 милиона евра

– реализација руског кредита, нереализован део од 800 милиона долара, за железницу

– наплата 29 одсто профита од НИС-а

– промена одредаба о рудној ренти за “Гаспром њефт”, која је свега три уместо седам одсто

– бесцарински извоз “фијата 500Л”

– војна сарадња

Кад је у питању продаја ЕПС-а, Србија је од партнера са запада већ добила озбиљна упозорења да улазак руског капитала и у овај сектор не би био добар.

Решење старих дугова за гас вредних 300 милиона евра још се не назире, али се очекује да се и даље настави пракса по којој „Србијагас“ добија испоруке од „Гаспрома“ само уз авансно плаћање. Током разговора српска страна покушаће и да обезбеди исплату 150 милиона евра повољног кредита који је договорен прошлог пролећа.

Политичке теме

– одбијање Србије да уведе санкције Москви због Украјине

– улога Србије у украјинској кризи током председавања ОЕБС-ом

– руска блокада признавању Косова у СБ УН

Премијер Александар Вучић отпутовао је јуче у Москву где ће се састати са председником и премијером Русије Владимиром Путином и Димитријем Медведевом. У делегацији су и министри Душан Вујовић и Александар Антић, градоначелник Београда Синиша Мали и шеф кабинета премијера Вучића Ивица Којић.


Извор: РТС, Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ без нарушавања односа са Москвом

* Обавезна поља