vucic-medvedev-1МОСКВА – Првог дана посете Москви премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија жели да постане део ЕУ, али да не жели да нарушава односе са Русијом, као и да су сва питања око „Јужног тока” разрешена и да се ускоро може очекивати потписивање једног документа који ће то и озваничити.

„Никад нисам скривао да Србија жели да постане део ЕУ, али Србија не жели да у тешком тренутку нарушава добре, најбоље пријатељске односе са Русијом”, рекао је јуче Вучић после састанка са премијером Русије Дмитријем Медведевом у Москви.

Руски премијер је рекао да је „Јужни ток” приоритетан пројекат за Европу и за Србију и да ће реализација тог пројекта означавати и подизање нивоа сарадње Русије са Србијом на нови ниво. Додао је и да не сме бити политизован. Како је навео, то означава и партнерски приступ две земље у том послу.

Вучић је, према Танјугу, прецизирао да „смо ми имали четири молбе и да нам се на све четири изашло у сусрет” и да остају само неки технички детаљи да се још уреде тако да се може очекивати да у наредним данима све буде завршено.

Дугачки и конструктивни разговори били су око „Јужног тока” током којих су сва питања решена, подвукао је премијер Србије. „Суштинска питања више не постоје јер су решена и остају само технички детаљи који се усаглашавају”, нагласио је Вучић. Премијер Србије је захвалио свима који су саслушали ставове и молбе Србије и на томе што смо као пријатељи успели све да решимо.

Ни Медведев ни Вучић, како је јавила Бета, нису желели да кажу о каквим проблемима или молбама Србије је реч.

Оба премијера су нагласила да међусобна робна размена стално расте и да је прошле године порасла за 15 одсто, а у овој за девет одсто, а руски премијер је прецизирао да се то дешава у време када и у светској економији има доста проблема. Медведев је прецизирао и да су директне инвестиције фирми из Русије у Србију 1,3 милијарде долара и да је то кроз друга партнерства износ и до три милијарди, истакавши да је веома важан рад руских банака у Србији. Он је навео да се разговарало о НИС-у и нагласио да је та фирма од губиташа стигла до регионалног лидера и да сада ствара приход који се инвестира у привреду Србије.

Разговарало се и о модернизацији инфраструктуре српских железница, што би значило и повећавање извозног потенцијала Србије, навео је Медведев, истичући истовремено дубоке пријатељске, историјске и културне везе две земље.

Он је још једном изјавио саучешће поводом катастрофалних поплава које су погодиле Србију, указавши на ангажман хуманитарног руско-српског центра у Нишу, који је потврђен и током поплава.

И премијер Србије је, према Танјугу, назначио повећање робне размене и додао да је Русија, уз Немачку и Италију, трећи спољонтрговински партнер Србије. Разговарало се и о евентуалном проширењу зоне слободне трговине и о потреби разумевања интереса Русије у стварању Евроазијског савеза, али и Србије која хоће европски савез, навео је Вучић и поновио да никада није крио да жели да Србија буде део ЕУ, али да не жели ни у најтежим тренуцима да урушава пријатељске односе са Русијом. Србија је то и показала, рекао је Вучић, истакавши подршку мировним иницијативама Путина у вези са Украјином. „Србија је подржала и став Немачке о том питању. Србија жели мирно решење украјинског проблема. Србија је мала земља, ми смо на својој кожи осетили како то изгледа”, нагласио је.

Медведев је додао да је са Вучићем дуго и отворено разговарао о ситуацији у Украјини, о „томе шта се догодило, ко је крив и шта радити”.

Разговори двојице премијера почели су питањем Дмитрија Медведева Александру Вучићу како је расположен, на шта је председник српске владе одговорио на руском: „Веома добро, као и увек у Русији”. Руски премијер је такође изразио задовољство због доласка Вучића у Москву и могућности да се упознају.

Премијери су прво разговарали сат времена у четири ока, а потом су им се придружиле и делегације. Са српске стране састанку су присуствовали министар енергетике Александар Антић, министар привреде Душан Вујовић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Како је најављено из Кремља, Вучић ће данас разговарати с руским председником Владимиром Путином о низу питања из области билатералних односа, економске сарадње и о другим.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Разрешена сва питања око „Јужног тока“

* Обавезна поља