EU-GrckaБРИСЕЛ – Састанак министара финансија еврозоне завршен је без договора о новом режиму отплате грчког дуга, уз поруку Грцима да морају да затраже да се досадашњи аранжман са кредиторима настави.

„Чекаћемо до краја недеље”, рекао је новинарима након четворосатног састанка Холанђанин Јерен Дајселблум, председавајући групе 22 земље које користе евро.

Потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис изјавио је да ће се министри поново окупити када и ако Грци буду затражили да се постојећи програм настави.

Постојећи аранжман, који истиче крајем месеца, укључује драстичне мере штедње у замену за пакет финансијске помоћи из ЕУ и Међународног монетарног фонда.

Нова грчка влада, на челу са Алексисом Ципрасом, раније је најавила да жели да напусти тај програм и испреговара нови аранжман о отплати грчког јавног дуга, који је један од највећих у свету.

Уместо тога, Грци захтевају да им се одобри привремени пакет помоћи како би могли да сервисирају дуг до лета, а да се у међувремену договори нови режим отплате.

„Сада је важно усредсредити се да се постигне компромис”, рекао је европски комесар за финансије и економска питања Пјер Московици и додао да се мора постићи равнотежа између изборне воље грчких гласача и међународних обавеза које Грчка мора да испуни.

Дајселблум је казао да је од грчког колеге Јаниса Варуфакиса добио сигнале да је Грчка спремна да разговара о продужењу програма, ако буде другачије формулисан.

„Нема везе како ће га назвати, него да се програм настави”, рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре и додао да су министри еврозоне флексибилни и спремни на измене неких делова програма, али не и на његово напуштање.

Директорка ММФ Кристин Лагард указала је истом приликом да је њена институција у мало другачијем положају него ЕУ, јер њен аранжман са Грчком истиче тек половином марта.

„Уколико дотад добијемо захтев за продужење програма, наставићемо да сарађујемо, ако не, прекинућемо постојеће аранжмане и отпочети преговоре о будућем пакету”, рекла је Лагард.

Ванредни министарски састанак на исту тему, одржан прошле недеље, такође је завршен без договора.

Уколико се до 28. фебруара не пронађе решење, постоји опасност да Грчка изађе из еврозоне, што би имало несагледиве последице на будућност заједничке валуте.

janis varufakisВаруфакис: Не може ултиматум!

Грчка је била спремна на уступке, али није могла да пристане на ултиматум, поручио је новинарима вечерас грчки министар финансија Јанис Варуфакис након неуспелог састанка министара еврозоне у Бриселу.

„Дошли смо овде спремни на уступке, а добили смо ултиматум”, рекао је Варуфакис након четворочасовног састанка, на коме Грчка није успела да се договори са осталим чланицама еврозоне о наставку режима отплате дугова.

Он је казао да би Грчка пристала на продужење текућег аранжмана о финансијској помоћи Европске уније и Међународног монетарног фонда, али не и на драстичне мере штедње које су јој уз то наметнуте.

„Нисмо пристали да додатно смањимо најниже пензије и плате, јер је су такве мере већ довеле до хуманитарне и друштвене кризе са којом се сада суочавамо”, рекао је он.

Варуфакис је оптужио партнере из ЕУ за ригидан став, рекавши да је од њега тражено да пристане на све захтеве у замену за „небулозна обећања о флексибилности која нико није умео да прецизира”.

„У историји Европе, ултиматуми нису ником ништа добро донели”, истакао је он и изразио наду да ће се ЕУ предомислити.

„Верујемо да ће ЕУ у року од 48 сати изаћи са компромисним предлогом”, казао је грчки министар.

Варуфакис, који је донедавно предавао теорију игара на универзитету, је подвукао да Грчка не блефира, јер је изборни резултати обавезују.

„Блеф је када имате седмицу, а правите се да имате кеца. Ово није игра”, казао је он.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ и Грчка без договора о дугу

* Обавезна поља