Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић је данас изјавила да ће се Заједница општина са српском већином (ЗСО) формирати на основу косовских закона, преноси gazetablic.com.

По изворима у Бриселу статут заједнице ће радити руководећа група, коју је формирала Влада Косова и којој ће помоћи Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

На питање Танјуга да ли се на нацрту Статута ЗСО ради по Бриселском споразуму, који предвиђа веће ингеренције за косовске Србе, или по одлуци уставног суда Косова, који те ингеренције спушта на ниво невладиних организација, у Бриселу кажу да ће ЗСО бити формирана „у складу са косовским правом“.

„Асоцијација/Заједница ће бити успостављена у оквирима законодавства Косова. Уставни суд Косова је оценио да је првобитни договор у складу са уставом“, навела је Коцијанчићева.

Суд је такође додао да ће Статут Асоцијације/Заједнице бити базиран у оквирима основних принципа о Асоцијацији српских општина, договорених 25. августа 2015. године. Одлука уставног суда додаје да ће његове примедбе и закључци послужити као основа за даљу разраду правног чина и Статута“, додала је портпаролка Федерике Могерини.

„О Статуту ЗСО на више нивоа“

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу кажу да ће се разговори о изради нацрта ЗСО водити на више нивоа, од којих ће основни бити на Косову, уз учешће Управљачког тима и експерата ОЕБС-а.

„Други ниво састанка је већ најављен, а то је онај који ће се одвијати у Бриселу уз учешће делегација Београда и Приштине, Управљачког тима и техничких експерата. На њему ће се разговарати о отвореним питањима у изради нацрта Статута“, наводе извори у Бриселу.

На питање Танјуга шта ће бити ако за предвиђена четири месеца, која истичу 5. августа, не дође до усвајања нацрта ЗСО, у ЕУ кажу да „не размишљају у том правцу, јер то је договорени крајњи рок“.

Када су крајњи рокови у питању, извори блиски канцеларији шефице европске дипломатије Федерике Могерини и даље напомињу да очекују да за годину и по дана, дакле до краја мандата Федерике Могерини, дође до финализације правно обавезујућег договора о свеобухватној нормализацији између Београда и Приштине.

Док косовска страна инсистира да се ЗСО формира на основу косовског устава и закона, дотле представници Српске листе, али и Владе Србије захтевају да се она формира на основу Споразума с бриселских преговора из 2013. године.

И у том и споразуму из 2015. године стоји да сагласност о усклађености статута са Уставом даје Уставни суд Косова.

У међувремену из Српске листе су поставили ултиматум да најкасније до 19. априла започне рад на изради Статутса, док ће у супротном они самостално формирати ЗСО.

Вучић – Изненађен сам изјавом Маје Коцијанчић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да у Бриселском споразуму не пише да ће Заједница српских општина бити формирана на основу косовских закона и да је изненађен изјавом портпаролке Европске комисије Маје Коцијанчић о томе.

Поручио је да је 100 пута рекао у Бриселу да ће ЗСО бити формирана у складу са Бриселским споразумом и да је изненађен изјавом из Брисела да ЕУ подржава формирање ЗСО по косовским законима.

„Изненађен сам таквом изјавом, јер сам им 100 пута рекао у Бриселу да ће ЗСО бити формирана у складу са Бриселским споразумом

Коментаришући изјаву портпаролке високе представнице ЕУ Маје Коцијанчич да ЕУ подржава формирање ЗСО по косовским законима, Александар Вучић је рекао: „То значи да ће морати да нам покажу где то пише“.

„Изненађен сам таквом изјавом јер сам им 100 пута рекао у Бриселу да ће ЗСО бити формирана у складу са Бриселским споразумом, принципима и имплементационим планом и само у складу са тим. Ми нисмо у Бриселу јер смо сагласни са постојањем косовске државе, косовске независности, већ управо супротно. Ми смо ту да бисмо преговарали о свему ономе око чега се не слажемо“, додао је председник.

Како је истакао, ако је усаглашеност са уставом Косова једина ствар која је важна представницима ЕУ, онда они више нису статусно неутрални.

„Али добро, ја мислим да треба хладне главе све то да размотримо. Нисам вам случајно рекао, погледајте људи, свет као да граби ка великом сукобу. Само хоћемо да себе сачувамо у свему томе“, навео је Вучић.

Каже да се са Вилијем Вимером мало у чему слаже али да је негде било истине, не сасвим, када је говорио о положају Србије, о погрешном времену.

„Ми мислимо на најлепшем месту, он мисли на погрешном месту, али можда је погрешно време где смо и како постављени“, рекао је Вучић.

Поручио је да ће Србија да се бори.

„Ја знам напамет Бриселски споразум у којем то не пише

„Нека они говоре своје. Ми имамо папире, уговоре и Бриселски споразум у којем то не пише. Ја знам напамет Бриселски споразум. Људи у Србији имају завереничке теорије па измишљају шта пише. Позивам их све да прочитају шта пише, имате на сајту Владе, мислим и на сајту председника, на сајту Канцеларије за КиМ“, каже председник.

Додаје да, ако то јавно говоре, онда „можете да мислите са чим се све ми суочавамо“.

„У Тачијевој изјави нису пушке биле најопасније“

Када је реч о изјави Хашима Тачија, Вучић је рекао да чак ни наши медији и политичари нису разумели шта је било најопасније што је изговорио.

„Те његове пушке нису биле најопасније, чак ни претња ратом отворена, пред оноликим бројем људи. Најопасније је било то што је говорио да је пре више од 20 година постојала недвосмислена и јасна идеја за уклањање свих баријера између две земље албанског народа“, рекао је Вучић.

„Дакле ви нама откривате 20 година касније да је све био план, да сте тада желели две земље албанског народа, пошто су Срби ту ваљда некаква грешка у постојању и да је треба уклонити на неки начин и да нико из Европе и света није реаговао“, додао је председник.

Навео је да је синоћ, када су биле завршене обавезе у Мостару, добио примедбе многих у Европи на реакције чланова Владе Србије.

„Онда станете и питате се да ли је то уопште могуће. Онда станете и кажете себи – можда није лоше да то људи у Србији виде, да знају са чиме се суочавамо да знају шта је то што је њихова политика према Србији“, рекао је председник.

Сматра да је изјава Маје Коцијанчич само у том смислу добра што показује Србији на јасан начин какви су преговори у Бриселу, колико је тешко, са чим се представници Београда суочавају и какав је њихов поглед.

„Дакле они недвосмислено желе независност Косова, то нам је сада сасвим јасно, нама остаје да видимо шта је то што ми желимо са собом, како желимо а чини ми се да нам је после свега овога потпуно јасно, не увек шта ми морамо да радимо јер некад морате да радите и нешто што не волите, али нам је бар довољно јасно ко нам јесте пријетељ а кога баш не можемо таквим именом да назовемо“, поручио је Вучић.

Марко Ђурић о изјави Коцијанчићеве

Директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић запитао је, реагујући на најаву из ЕУ да ће „примедбе и закључци уставног суда на Косову послужити као основа за даљу разраду Статута ЗСО“, одакле произлази право уставног суда да једнострано поништава одредбе и принципе договорене Бриселским споразумом о успостављању ЗСО.

„Постављам питање: Где, у којој тачки споразума, ком члану или ставу се предвиђа да уставни суд у Приштини једнострано поништава његове одредбе и то пре него што је Статут ЗСО уопште усвојен? Пошто тако нешто баш нигде и ни у једном споразуму није предвиђено, свима би требало да буде јасно какве су намере оних који баш у овом тренутку овакве ставове износе“, изјавио је Ђурић за Танјуг.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић је раније у одговору на питање Танјуга по којим принципима се ради на изради Сатута ЗСО, да ли се ради на основу Бриселског споразума или одлука уставног суда у Приштини, одговорила да ће Заједница бити успостављена „у оквирима законодавства Косова, као и да је уставни суд Косова оценио да је првобитни договор у складу са косовским уставом“, али и да је одлучио да његове примедбе и закључци послуже као основа за даљу разраду правног чина и Статута Заједнице српских општина.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ и циркус са ЗСО

* Обавезна поља