brisel-euСловеначки пословни дневник „Фајненс“ оценио је данас да Европска унија тренутно подсећа на Југославију уочи распада.

Љубљански лист у уводнику износи слику о ЕУ „уочи предстојећег референдума о одласку Британије из тог блока, успона радикалних политичких снага, мање или више насилних измена граница у суседству и савршено мирног поновног увођења граница у некада отвореној европској зони“, преноси СТА.

„Изгледа да више нико не верује у такву ЕУ. Чак ни председник Борут Пахор као вечити оптимиста не крије сумњу да ЕУ може да опстане оваква каква је“, пише лист, а словеначка агенција подсећа да је Пахор прошле недеље говорио на скупу посвећеном продубљивању европске интеграције.

Пахор је, међутим, говорио и о својој визији о „уједињеним европским државама“, за коју словеначки лист оцењује да данас звучи изводљиво колико је 1989. године то био план о реформи југословенске федерације који је изнео њен последњи премијер Анте Марковић.

Још једна ствар подсећа љубљански дневник на време које је претходило распаду Југославије, а то је дебата о фискалној унији.

Баш као што су словеначки порески обвезници својевремено оправдано доводили у питање корист о издвајању новца за Косово и друге сиромашније делове федерације, многе богате државе чланице ЕУ се данас питају зашто би требало да издвајају новац за неке сиромашне земље, а да чак не знају ни где се оне налазе, наводи СТА.

„Једна од њих је суседна Аустрија, где је канцелар Вернер Фајман јуче поднео оставку због лоших изборних резултата, док крајњој десници иде на руку оваква ситуација. Сумњам да ико ко у Словенији памти време од пре 25 година, може да завиди Британцима, Немцима или Аустријанцима на њиховом прагматичном самољубљу“, стоји у тексту.

Ако словеначке компаније могу да преживе лакрдију владе Мира Церара, преживеће и излазак Британије из ЕУ, оцењује словеначки лист у закључку коментара под насловом „Ко може да преживи Церара, не боји се Брегзита“, наводи СТА.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ личи на Југославију уочи распада

* Обавезна поља