dodik-proslava dana srpskeПредставници опозиције нису се данас одазвали састанку који је председник Републике Српске заказао поводом најављених протеста 14. маја у Бањалуци, а Милорад Додик тврди да има информације да иза протеста, који су најавили представници опозиције, стоји Запад.
Странке на власти су за тај дан заказале митинг „подршке РС“, а опозиција протесте због тешког економског стања.

„Недавно је група Британаца учествовала у раду њиховог страначког органа. Сигурно данас могу да потврдим да су прихватили и понуду Бакира Изетбеговића да се помогне том митингу, а народ ће моћи да види како ће се то манифестовати. Информације којима сада располажем су и да је чак неколико људи из Турске понудило помоћ Савезу за промене за организацију протеста“, рекао је Додик.

Он је затражио и осуду, како је казао, недоличних изјава премијера Турске у оставци Ахмета Давутоглуа на отварању Ферхадије пре два дана у Бањалуци, поновивши да није говорио на том скупу, јер иако је тражио, није била истакнута застава РС, па као политичар није желео да „допринесе скрнављену тог скупа“, пренела је Фена.

Додик је навео да је зато данас упутио писмо српском члану Председништва БиХ Младену Иванићу да тражи од турских власти да се ограде од онога што је Давутоглу рекао.

„То су биле освајачке речи, промоција експанзивног неосманизма. Не можемо да прихватимо такве ствари“, рекао је Додик.

dodik-republika-srpska

Разговорима код Додика присуствовали су председници владајуће већине, СНСД-а, ДНС-а Марко Павић, социјалиста Петар Ђокић, СРС Драган Ђурђевић и Уједињене Српске Ненад Стевандић, а нису се одазвали представници СДС-а, ПДП-а, НДП-а, СРС РС-а и Напредне Српске.

Додик је поново оптужио опозицију, као део власти на нивоу БиХ, да је кочила доделу одређених средстава за РС и да својом политиком јачају државу, на уштрб РС.

„РС не може да учествује у концепту слаба РС, јака БиХ“, казао је Додик, наводећи да ће то окупити људе на митинг који организују владајуће странке 14. маја.

Према његовим речима, бесмислено је сазивати састанке, јер опозиционари у РС не желе дијалог, а критиковао је и слоган протеста опозиције „Ослободимо РС“.

„РС није окупирана“, рекао је Додик, оптуживши опозицију у РС да жели ствари да решава на улици, што није место где треба да се преузима власт.

„То се неће десити“, поручио је Додик.

Састанку се није одазвао Огњен Тадић, потпредседник СДС, који је рекао да ће, упркос свему, Савез за промене организовати велики народни протест, пренеле су Независне новине.

„Народ, грађани и појединци, месецима траже од нас, који смо политички ангажовани као опозиција у РС, да преузмемо улогу организатора и покретача изјашњавања воље народа на протестни начин“, рекао је Тадић.

 


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Иза протеста у Српској стоје Британци и Бакир Изетбеговић

* Обавезна поља