eu-kosovoКосово треба да формира Специјалног суд за ратне злочине „ОВК“, јер је то део обавеза које проистичу из преписке Брисела и Приштине, поручили су званичници ЕУ.

Како наводи “Коха диторе“, из Брисела је поручено Приштини да је ЕУ пружила подршку „косовским властима“ и да је сада на њој да заврши процес око формирања Специјалног суда.

„Европска унија је благовремено понудила сву неопходну помоћ косовским властима у вези са уставним амандманима и неопходном легислативом“, изјавила је портпаролка комесарке за спољну политику и безбедност ЕУ Маја Коцијанчић.

Листови „Коха“ и „Зери“, међутим, наговештавају да је разлог одлагања седнице и расправе о суду то што владајућа коалиција има проблем да окупи двотрећинску већину потребну за доношење ове одлуке.

Посланици Демократске партије Косова најавили да неће гласати за одлуку о формирању суда након што је Дреничка група осуђена на укупно 65 година затвора.

Радио Слободна Европа преноси да за посланике већинске албанске заједнице нису спорне само техничке процедуре процесуирања нацрта Закона о Специјалном суду за ратне злочине у „Скупштини Косова“, већ и сам садржај Закона, у коме се помиње термин „геноцид“, што је довело до неслагања посланика.

О овом закону „Влада Косова“ преговара с правним представницима ЕУ и очекује се да ће се посланици изјашњавати о њему након што „Скупштина“ усвоји уставне амандмане за формирање Специјалног суда.

Специјални суд треба да се бави наводима из извештаја Савета Европе о трговини органима српских цивила током 1999. и 2000. године, која се ставља на терет бившим припадницима „ОВК“.

„Скупштина Косова“ је у петак одложила седницу о усвајању амандмана за формирање суда, уз образложење да се треба сачекати прецизнији превод Закона. Формирању суда противи се опозиција, док владајуће ДКП и Демократски савез Косова покушавају да добију гласове за усвајање амандмана и Закона.

ЕУ је преузела обавезу за све трошкове формирања Специјалног суда, укључујући и плате особља, које ће бити међународно. „Влада Косова“ се претходно изјаснила да ће преузети одговорност за покриће трошкова за одбрану оптужених у овом случају, али део јавности сматра да је та идеја неприхватљива, јер је недопустиво да се ико брани новцем грађана Косова.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ од Косова захтева оснивање Суда за злочине

* Обавезна поља