kosovo-tablaКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Представници локалне самоуправе са севера Косова нису данас успели да с представницима ЕУ усагласе протокол и закажу одржавање свечаних седница четири општине на северу Косова.

Градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић изјавио је Танјугу да су представници ЕУ тражили од њих да на позивницима за свечане седнице општина Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Северна Митровица буде лого „Републике Косово“ што су они, како је рекао, одбили.

„Сада су тражили да лого ‘Републике Косово’ и ознака ‘Влада Косова’, осим на позивницима за седницу, стоје и на тексту свечане изјаве коју одборници и будући градоначелници општина треба да положе. Наш став је да ти документи треба да буду статусно неутрални или да на њима стоји Косово*”, рекао је Јаблановић.

Он је додао да одговор од представника ЕУ у вези са овим проблемом очекују до понедељка, а да ће свечане седнице општина на северу Косова бити одржане најверованије 9. или 10. јануара када је и крајњи рок за њихово одржавање.

Састанак представника ЕУ с представницима локалних самоуправа са севера Косова одржан је данас у Косовској Митровици иза затворених врата, а састанку су присуствовали и чланови Управљачког тима и официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић.

Свечане седнице скупштина четири општине на северу Космета, које су биле заказане за 24. децембар, одложене су на захтев Владе Србије и молбу Европске уније, а „косовско министарство администрације и локалне самоуправе“ саопштило је тада да четири општине на северу Косова нису испуниле правне захтеве за одржавање свечаних седница.

КиМ: Разилажење „косовске власти“ и Срба са севера око конститутивних седница и заклетве

Представници власти на Косову и представници Срба на северу нису успели да се усагласе око начина одржавања конститутивних седница и полагања заклетве.

„Радио Косова“ јавља да док „косовске власти“ и Европска унија инсистирају да се то обави у складу са законима и уставним поретком Косова, српске власти захтевају инаугурацију која ће имати неутралан однос према статусу Косова.

Према закону, инаугурација председника и скупштина општина треба да се обави до 10. јануара, међутим „Министарство локалне самоуправе“ још није добило јасне сигнале када ће се одржати конститутивне седнице скупштина у четири општина на северу, у којима Срби имају већину.

То министарство је током децембра затражило да се конститутивне седнице одложе са образложењем да нису извршене све потребне припреме за њихово успешно одржавање.

„Генерални секретар Министарства локалне самоуправе“ Бесник Османи казао је да сада нису добили конкретан одговор од представника Срба са севера Косова.sednice


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ тражи лого Косова од Срба на КиМ

* Обавезна поља