brisel-euЕвропска унија је веома узнемирена и свесна да само пораз војске Исламске државе може отворити пут политичком решењу кризе у Сирији.

Такође, наводи се да ће се тиме отклонити најважнији узрок таласа већином сиријских ратних избеглица, али напори за ширу међународну коалицију с тим циљем су већ изазвали поделе у владајућим круговима ЕУ.

Француски лист „Фигаро“ тврди да се западни партнери увелико питају зашто војне акције против ИД у Ираку и Сирији ни за годину дана нису дали опипљивије резултате, а сви су свесни да је то тешко постићи без интервенције копнених снага.

У Ираку су већ ангажоване Француска и Велика Британија и спремне да и у Сирији нападима из ваздуха помогну коалицији на челу са САД у сламању исламских терориста.

Неки француски медији наводе да се размишља и о ангажовању копнених снага, али и Лондон и Париз би да уједно сруше и режим сиријског председника Башара ел Асада.

Томе се одлучно противе Иран и Русија која је понудила да се укључи у ширу међународну војну акцију разбијања „Исламске државе Ирака и Сирије“, док и Техеран и Москва сматрају да се трајније политичко решење не може постићи без Асадових снага.

Шефови дипломатија ЕУ су у суботу у Луксембургу предложили низ мера за сучељавање с избегличком кризом, и предочили да се морају отклонити узроци миграција и „наћи трајна решења за сукобе у нашем суседству, посебно за сламање исламског тероризма тзв. ‘Даеша/Исламске државе Ирака и Сирије’ која терорише велике делове Блиског истока и Африке“.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини је подвукла да решење рата и кризе у Сирији може једино бити политичко, и да је нужно створити ширу коалицију укључући „кључне светске чиниоце“.

Руски председник Владимир Путин је саопштио да је Москва спремна да се укључи у такав савез, али је подвукао да Русија и даље подржава Дамаску и пружила му је додатну помоћ у оружју и војним инструкторима.

Моћан чинилац на Блиском истоку, Египат који је у унутрашњем рату с радикалним покретом „Муслиманске браће“ која су и главни противник Асада у Сирији, по израелским изворима, тајно је доставио тактичке ракете Дамаску.

Амерички државни секретар Џон Кери је, међутим, телефоном обавестио шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова о „забринутости САД“ због могућег војног ангажовања Русије у Сирији, јер би то „довело до заоштравања тамошњег сукоба… и повећања таласа избеглица“.

Док западни званичници то избегавају да спомену, француски лист „Монд“ је пре два дана подсетио на то да су сукоби и ратови у арапском свету добрим делом последица војних интервенција Запада.

Москва је саопштила да су Кери и Лавров разговарали „о сарадњи у оквиру УН с циљем да се покрене политички процес у Сирији“, док је председник Владимир Путин оповргао гласине о војном укључивању Русије у сламање исламских терориста у Сирији, а нагласио спремност да се створи шири међународни савез који би био у стању да оствари тај циљ.

Путин је додао да је о томе разговарао с америчким председником Бараком Обамом и с лидерима Турске, Саудијске Арабије, Јордана и још неких држава.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ тражи пораз Исламске државе

* Обавезна поља