voja zaneticСвесни смо ваше велике радости поводом тога што се у овом тренутку истовремено емитује до сада рекордни број ријалитија. Од чега је један – делимично, с опроштењем и отприлике цитирамо – „сувише велики па мора на две…“. Шта год.

Поведени овим срећним узбуђењем, бићемо слободни да вам обратимо пажњу и на ријалити програме који се такође могу наћи у понуди, а до којих се стиже на најједноставнији начин: неукључивањем телевизора и пажљивијим разгледањем и проучавањем тродимензионалног света који се налази у вашој непосредној околини.

* * * * *

Велики мигрант

Сценарио за овај величанствени и узбудљиви ријалити спектакл настао је у Вашингтону, а потом даље УСАвршаван уз помоћ прослављених драматурга из Лондона, Париза, Берлина и Брисела. Верује се да су први редови сценарија настали током неког пролећа, највероватније арапског.

Задатак такмичара (водимо рачуна да их не зовемо укућани, јер тренутно немају куће) јесте да побегну са разних територија – што бомбардованих, што освајаних, што покалифаћених – те да се преко бројних препрека дочепају прво социјалне помоћи а потом евентуално и радних места у богатијим земљама западне Европе. Додатне бодове такмичари добијају за своју бројност, статистичку полну неједнакост, као и за изазивање расизма и исламофобије. Они највећи бонуси су предвиђени и за последично разарање европских вредности и редефинисање схватања људских права, као и за заслуге у поновном успостављању граница на континенту. Што се тиче евентуалног распада Европске уније, само је небо граница за награду победнику.

У Србији се приказује само део овог глобално популарног ријалити спектакла, са поднасловом „Од Табановце до Орбанове Жице“. Ако можемо помоћи да се мало заинтересујете за овај ријалити, дозволите да напоменемо да се број такмичара свакодневно повећава.

ММФарма

Овај ријалити је настао под утицајем идеје да је важније спасити онога који неопрезно и похлепно даје новац на зајам, него онога који га исто тако неопрезно и нешто мање похлепно узима. Шоу се одвија под командом оних који тај исти новац далеко мање неопрезно и далеко више похлепно штампају. После успешних наступа у бројним земљама Латинске Америке, овај изванредни финансијски спектакл нашао се и на Балкану, где је свој делимичан успех у Грчкој употпунио апсолутним успехом у Србији.

Циљ такмичења је да се јавни дуг једне земље неометано повећава до тачке када је она присиљена да распродаје све своје расположиве ресурсе и имовину, а уз трпељиву помоћ становништва, паралелно изложеног умањивању животног стандарда.

Такмиче се владе и грађани земаља које олако пристају да учествују у овом ријалитију, а гласање за победника путем слања СМС-а је непотребно. Сума предвиђена за сваког гласача већ одавно је скинута са његовог рачуна.

Бриселове звездице

Ово такмичење са примесама ријалитија одвија се сваке четири године на редовним и свако мало на ванредним изборима у Србији. Идеја овог демократског шоу програма јесте да жири из Брисела одабере најпогодније извођаче европских тактова и музике, те да им на крају такмичења да мандат за даље наступе у унутрашњој и међународној политици. Овај мандат оверавају и бирачи за гласачким кутијама, али суштински њихова овера је формална, јер је благовремена припрема већ извршена у изјавама амбасадора, као и у генералној безбедносној и медијској подршци.

Чар овог ријалитија је у томе што се у свакој новој сезони некада омиљени извођачи бриселских нота морају повући и уступити место неким новим звездама или макар наступати заједно са њима. Иначе ће судије да се наљуте и да успоре европске интеграције, и иначе познате по својој брзини.

* * * * *

Поштовани гледаоци, уживајте у понуђеним програмима.

До следећег ријалитија, пријатно гледање желимо.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Три нова ријалитија

* Обавезна поља