euleksКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је да је Еулекс у северној Косовској Митровици привео две особе.

Агенција Бета сазнаје да су ноћас приведени адвокати Дејан Васић и Фарук Кореница, као и да је приликом претреса и привођења био ангажован велики број возила Еулекса.

Васић и Кореница бране Жарка Веселиновића, оптуженог за покушај убиства двојице специјалаца косовске полицијске јединице РОСУ.

Веселиновићу је недавно, после гаранције Владе Србије, притвор замењен кућним притвором.

Кореница и Васић прошле године бранили су оптужене за инциденте приликом нелегалног заузимања суда, 2008. године у северној Косовској Митровици.

Васић је бранио и Лазу Лазића из Штрпца који се терети за „удруживање против уставних аката” Косова.

Васић је био и адвокат пензионисаног пуковника Министарства унутрашњих послова Србије Драгољуба Делибашића. Делибашићу се на терет стављају тешка кривична дела 1999. и 2000. године у Косовској Митровици, повезана с предметом ухапшеног лидера Грађанске иницијативе Оливера Ивановића „Србија-демократија-правда”.

———————————————-

Вулин: Још једно у низу необјашњивих хапшења

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да је хапшење адвоката Дејана Васића и Фарука Коренице наставак притисака на Србе са севера Косова и затражио да се они хитно пусте да се бране са слободе.

„Ово је још једно у низу необјашњивих хапшења. Несхватљиво је овакво понашање и ја се бојим да ће Срби потпуно изгубити поверење у припаднике Еулекса, а то ће довести до несагледивих последица”, рекао је Вулин Танјугу.

Вулин захтева да се Васић и Кореница хитно пусте да се бране са слободе јер се док су они у притвору, како наводи, спречава и да правда и адекватна одбрана стигну до људи које су заступали.

Он је поручио да Еулекс мора да схвати да Срби нису непријатељи, да свој посао ради у складу са законом и да о њему обавештава КПС на северу Косова, као и да поштује људска права, без обзира на националну припадност.

„Упад у адвокатске канцеларије и претрес, који је извршен без сагласности Адвокатске коморе, па и хапшење спроведено без обавештавања косовске полиције на северу КиМ, заиста нас остављају згрожене и морамо се питати чему служи косовска полиција и да ли се не обавештава само зато што се и у њој налазе Срби”, навео је Вулин.

Он је истакао да је на тај начин Еулекс полиција кршила закон, правила и све договоре и да ће то, без икакве сумње, додатно повећати неповерење које Срби осећају према њима.

Вулин је навео да, поред Васића и Коренице, да се бране са слободе треба пустити и све оне за које је влада дала гаранције, међу њима и Оливера Ивановића, Лазу Лазића, Драгољуба Делибашића..

Иначе, приведени адвокат Дејан А. Васић брани Жарка Веселиновића, оптуженог за покушај убиства двојице специјалаца косовске полицијске јединице РОСУ.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУЛЕКС хапси адвокате по Косову

* Обавезна поља