IVICA DACIC, MAKSIM SOKOLOV, VLADIMIR JAKUNJIN, TOMISLAV NIKOLIC, DRAGOLJUB SIMONOVICПАНЧЕВО – Време је да у Приштини схвате да Србија не мора да уради ништа у вези Косова што би они желели, а Косово из Србије, барем у нашем веку, сигуно неће моћи да оде – поручио је данас председник Србије Томислав Николић.

– Србија ће да ради оно што мора, у складу са интересима својих грађана и државе, који су јасно дефинисани – рекао је Николић новинарима после отварања радова на реконструкцији пруге Панчево – Београд.

Николић је објаснио да разговоре у Бриселу не види као „уклапање“ Србије у правила која су прописана у Приштини, „већ уклапање и једних и других у нека правила која бисмо и једни и други поштовали“.

– Ако Приштина мисли да са Србијом сарађује на начин да нађемо најбоље решење, онда мора да одустане од бесмислених потеза, као што је приказивење силе хапшењем одређених људи по оптужницама које су или измишљене, или не би могле да постоје ни у једној правној држави – рекао је он.

Према мишљењу Николића, у предстојећим разговорима Београда и Приштине време је да се почне разговарати и о „оном лошем што се сад дешава“.

Он је најавио да ће делегација Београда разговоре са Приштином наставити „вероватно у неком измењеном саставу“, а мисли да ће на њих ићи премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић, „као очигледно главни кандидат за будућег председника Владе“.

Није било притисака са Запада на Србију да промени став о Русији због кримске кризе

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да није било притисака са Запада на Србију да промени став о Русији због кримске кризе.

„Претпостављам да није било (притисака) зато што са мном нико није на ту тему разговарао“, рекао је Николић новинарима на отварању радова на модернизацији пруге Београд-Панчево.

Николић је додао да не би било превише корисно и да је било таквих разговора јер „Србија има свој пут“.

„Тај пут значи да Србија не жели да изабере било коју страну тако што би угрозила своје односе с другом (страном). Србија не дели свет на само две силе или само два блока. Свет је велик и разнолик, и Србија свуда има пријатеља. Велики нека се свађају, а ми морамо да се развијамо“, нагласио је Николић.

На питање новинара какав је званичан став Србије о кримској кризи, Николић је одговорио да може да има своје мишљење о томе, али да спољну српску политику води Влада.

„Мораћемо да имамо легално изабрану владу да бих с премијером могао да разговарам о томе. У Србији сада нема ко да да званичан став који би је обавезивао на било који начин“, додао је Николић.

Србија наставља да се подиже из пепела деценијског заостајања

ПАНЧЕВО – Председник Србије Томислав Николић отворио је данас радове на градњи и електрификацији другог железничког колосека од Панчевачког моста до Панчева и том приликом поручио да захваљујући овом и сличним пројектима Србија наставља да се подиже из пепела деценијског заостајања.

„Србија наставља да се подиже из пепела деценијског заостајања захваљујући пријатељству са скоро свим светским државама и народима. Позивамо све инвеститоре да улажу у једну од најсигурнијих дестинација за оплодњу њиховог капитала. Позивамо све оне који воде државе да следе пример Русије, Кине, Емирата, ЕУ, САД и многих других и омогуће Србији да се сврста у ред држава у којима народ не пати у сиромаштву већ ради“, рекао је Николић.

Николић је нагласио да Србија данас негује пријатељства са свима и да не жели да буде ничији непријатељ.

„Србија никоме не дугује и никоме није остала дужна, како год да се он понео према нашим грађанима. Ми нудимо пријатељство, а непријатеље нека траже на другој страни, лако ће их наћи“, рекао је Николић.

Председник Николић је објаснио да је модернизација железничке инфраструктуре један од приоритета Владе Србије због развојног потенцијала који она доноси читавој српској привреди.

Николић је, на церемонији у Панчеву, нагласио да ће модернизација железничке инфраструктуре средствима из наменског руског кредита бити развојна шанса само ако на радовима буду ангажована домаћа предузећа, због чега је неопходно да тендерске процедуре буду потпуно лишене фаворизаовања и протекције.

„Да ли икоме треба доказивати да саобраћај и инфраструктура спадају у једну од најважнијих привредних грана и да улагање у њих има директан и индиректан утицај на развој Србије? Директан утицај огледа се у учешћу око 160 хиљада људи у саобраћајним делатностима, или, шире гледано, чињеници да близу 500 хиљада грађана Србије живи од саобраћајне делатности“, казао је Николић.

Индиректан утицај развоја железнице на развој читаве економије, како је објаснио, огледа се у привлачењу међународних транзитних токова, што ће донети девизни прилив „Железницама“, повећању атрактивности наше земље за стране инвестиције, што ће за последицу имати отварање радних места, већу мобилност становништва, убрзан проток робе и развномернији регионални развој.

Према његовим речима, модернијом железницом створиће се и услови да се домаћа привреда више ослони на железницу као средство превоза робе, а путнички железнички саобраћај добиће на квалитету услуге, тако да прелазак из европских у српске возове више неће бити повратак век уназад.

Владимир Јакуњин: Данашњи пројекат почетак дугорочне сарадње

Генерални директор Руских железница Владимир Јакуњин изјавио је да ће данас бити лансиран велики пројекат реконструкције и изградње српских пруга који ће се финансирати руским кредитом од 800 милиона долара, који је тек почетак сарадње.

Јакуњин је, након полагања венаца на споменику Вечна ватра у Београду, рекао новинарима да је то само почетак дугорочне сарадње са српским железницама и изразио очекивање да ће српски стручњаци учествовати у изградњи пруга у Русији.

Он је рекао да Русија у наредном периоду планира да гради поједине делове магистрале на истоку Руске Федерације као и Трансибирске магистрале и изразио очекивање да сибирски мразеви неће уплашити српске железничаре. Према његовим речима, укупна вредност планираних железничких пројеката у Русији је 560 милијарди рубаља, што је износ који није до сада реализован у Европи.

Јакуњин је рекао да ће данас почети први пројекат који је предвиђен руским кредитом, на основу уговора између влада Србије и Русије, као и да ће Русија имати учешће од 85 одсто у ведности свих предвиђених пројеката. Он је додао да би Русија у нарендом перидоу требало да изгради пролаз за спајање Чукутке и Аљаске.

Министар транспорта Русије Максим Соколов је подсетио да ће Русија 2018. године бити домаћин Светкског фудбалског првенства и да су предвиђени велики радови на изградњи аеродромске инфраструктуре и других пратећих објеката. Он је изразио очекивање да ће Србија са својим грађевинарима учествовати у тим пројектима.


Извор: Танјуг, ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић – Косово не може да оде из Србије

* Обавезна поља