srebrenica-muslimaniЕвропски парламент одустао је од усвајања резолуције о Сребреници! Ову вест обелоданио је стални известилац за Босну и Херцеговину у Европском парламенту Кристијан Дан Преда уз оцену да у овом тренутку она не би била од користи ни Босни и Херцеговини, али ни региону.

Спољнополитички аналитичари Драган Ђукановић и Милош Јовановић, саговорници Спутњика, овај потез оцењују као врло добру вест за Србију.

Драган Ђукановић, председник Центра за спољну политику, каже да је било изузетно битно да се страсти које су доста затегнуте у нашем региону на неки начин стабилизују.

Милош Јовановић, доцент на Правном факултету у Београду, оцењује да је одлука Европског парламента проистекла из чињенице да је свима јасно да Резолуција не би допринела помирењу у региону. Он додаје да је друго питање како треба да тумачимо тај потез ЕП.

„Независно од тумачења, наравно да је добра ствар да се не усвоји резолуција где би поново било потенцирано да је у Сребреници почињен геноцид, и да то не треба негирати. Дакле, то је у сваком случају добра ствар на коју је можда утицала и чињеница да је у оквиру Савета безбедности УН Србија рекла да не схвата зашто се потенцира усвајање резолуција кроз СБ“, каже Јовановић.

Ђукановић напомиње и да је оваква одлука ЕП највероватније уследила као последица процене бриселске администрације да би евентуално усвајање такве резолуције додатно усложило однос у нашем региону.

„Мислим да је одлука да не дође до њеног усвајања у ЕП веома значајна за релаксацију односа између Србије и Босне, имајући у виду и све ово што се дешава у вези са хапшењем Насера Орића, ратног команданта босанске армије. Дакле, јако је битно да се на одређен начина узавреле страсти између Србије и њених суседа, а пре свега с Босном у овом тренутку мало консолидују“, објашњава Ђукановић.

У Европском парламенту одлучено је да се поводом годишњице масакра у Сребреници одржи само дебата, односно, да се одустане од гласања о резолуцији.
Иначе, иницијатор резолуције о Сребреници у ЕП био је хрватски посланик Иван Јаковчић из посланичке групе Савеза либерала и демократа за Европу, а посланици су разматрали могућност да она буде усвојена као документ, или да буде део говора председника Европског парламента Мартина Шулца на пленарној седници.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Европа одустала од Резолуције о Сребреници

* Обавезна поља