naser_oric620x0САРАЈЕВО – Федерална канцеларија за правду Швајцарске одлучила је да ратни командант Армије РБиХ у Сребреници Насер Орић буде изручен Босни и Херцеговини, известили су у касним поподневним часовима сви сарајевски медији, позивајући са на саопштење из те канцеларије. Орићево изручење БиХ, како наводе, прихваћено је у такозваном поједностављеном поступку.

Швајцарска канцеларија за правду је, преноси Кликс, прво саслушала Орића који је пристао да буде изручен БиХ, а онда је одлучила да одмах одобри његову екстрадицију по поједностављеном поступку. Саслушање је, наводно, обављено након што је стигао захтев Министарства правде БиХ за Орићево изручење, које је то министарство упутило у среду у касним поподневним часовима, иако је из Тужилаштва БиХ саопштено да је захтев отишао још 22. јуна.

Оваква одлука је могућа јер је Федерална канцеларија за правду применила критеријуме Европске конвенције о екстрадицији, те је дата предност захтеву БиХ. Одлучујућа одлука у овом смислу донесена је због чињенице да су дела која се Орићу стављају на терет почињена у БиХ чији је Орић држављанин. Када ће Орић бити пребачен у БиХ то, „због његове безбедности”, није саопштено.

Изручење Насера Орића тражила је и Србија која је захтев швајцарским властима доставила 22. јуна. Орићу је јуче истекао екстрадициони притвор у коме се налази од 10. јуна када је ухапшен у Берну по потерници Србије која га терети за ратне злочине над Србима, почињене 1992. године у селу Залазје код Сребренице .

Из Тужилаштва БиХ раније је саопштено да би изручење Орића правосуђу Србије угрозило процесуирање предмета „Насер Орић и други” који се води пред правосуђем БиХ: „У овом предмету, који је покренут 2006. године, Насер Орић је испитан 2008. године по захтеву Окружног тужилаштва Бијељина, а предмет је 2009. године, одлуком Суда БиХ, преузет у надлежност Суда и Тужилаштва БиХ.”

Председник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић оценио је да одлука швајцарских правосудних органа да Насер Орић буде изручен БиХ, уместо Србији, представља „наставак мрака у процесуирању ратних злочина над Србима у БиХ”.

„Пуштање Насера Орића у БиХ у потпуности разоткрива дискриминацију српских жртава рата у погледу тражења несталих и процесуирању ратних злочина почињених над Србима”, рекао је Митровић за агенцију Срна.

Он је навео да случај „Орић” треба да буде упозорење руководству да се наставак структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ мора одвијати у духу раније најављеног референдума на којем би се грађани РС изјаснили о раду правосуђа у БиХ.

„Посланици у парламенту РС требало би да се баве питањем процесуирања ратних злочина над Србима у БиХ и радом правосуђа, уместо баналним питањем као што је спорни аудио-материјал о наводној куповини народних посланика”, закључио је Митровић.

Вучић сада може у Сребреницу

cazim durakovicПосле одлуке да Насер Орић буде изручен БиХ, начелник Сребренице Ћамил Дураковић је рекао да је српски премијер Александар Вучић сада добродошао у Сребреницу. Он је претходно одбијао могућност да председник Владе Србије дође на обележавање 20. година од злочина у Сребреници, пошто је ратни командант муслимана Сребренице Насер Орић ухапшен у Швајцарској и претило му је изручење Србији.

Државни врх БиХ се још није огласио поводом одлуке швајцарских органа да изруче Орића БиХ, а не Србији.

„Немам потврду, видео сам у медијима. Верујем да је швајцарско министарство реаговало по правном поступку. Драго ми је да смо након 15 дана добили и да је прорадила свест тих људи. Тужилаштво БиХ нека даље поступа, ми немамо ништа против”, рекао је Дураковић у изјави за ТВ Н1.

Он је додао да је одлука о изручењу Орића очекивана.

Упитан да ли је премијер Вучић сада добродошао у Сребреницу, Дураковић је навео: „Ја немам ништа против да Вучић дође у Сребреницу, и мислим да ће то бити историјски искорак за будућност.”

Дураковић, који је раније заједно са НВО Мајкама Сребренице најавио отказивање комеморације 11. јула у Поточарима ако Орић до 30. јуна не буде пуштен из екстрадиционог притвора, сада каже да се активности поводом обележавање двадесете годишњице од злочина у Сребреници настављају.

Амар, син Насера Орића рекао је за Клиx.ба да је још под емоцијама након што је чуо вест да ће његов отац бити изручен БиХ, а не Србији.

„Сад очекујемо да ће у БиХ имати фер и праведан поступак, једно праведно суђење”, додаје Амар.

Ни Амар не зна када ће његов отац да стигне у БиХ, као ни да ли ће породица моћи одмах да га види. Он је посетио свог оца у екстрадиционом притвору у Женеви и о томе каже: „Када сам га посетио у Женеви рекао ми је, а то увек понавља, да он никада није бежао од процесуирања. Али тај процес не може бити у Србији, у било којој другој земљи може.”

Министарство правде још без коментара

У Министарству правде Републике Србије за „Политику” су рекли да нису обавештени о одлуци швајцарских власти да Насера Орића, некадашњег команданта Армије БиХ за Сребреницу, изруче Босни и Херцеговини.

– Незваничне информације из медија не можемо да коментаришемо – кратко су рекли за наш лист надлежни у Министарству правде.

Стефановић: Орић је починио злочине и за то постоје сведоци

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије изјавио је за „Политику” да изручење Насера Орића БиХ представља шамар истини и правди.

„Несхватљиво је да Орић не буде изручен Србији, јер је починио злочине. Нико их не негира, а постоје и сведоци”, закључио је Стефановић.

Вучић: Орић за мене остаје злочинац

Izetbegovic-iVucic_zps06a6f21dПремијер Александар Вучић изјавио је синоћ да је одлука Швајцарске да ратног команданта муслимана Сребренице Насера Орића изручи Босни и Херцеговини политички мотивисана, поручивши да то неће променити политику Србије и њен однос према суседима.

Вучић је на ванредној конференцији за медије истакао да ће се и даље залагати за мир и стабилност у региону, и да се због једног човека неће мењати однос Србије према бошњачком народу. „Србија жели мир и стабилност у региону и наша политика се после овог тешког догађаја за наш народ неће променити зато што гледамо у будућност и размишљамо о будућности, а не зато што смо слаби.”

Према његовим речима одлука о пуштању Орића је све само не правична: „Има догађаја после којих остаје осећај мучнине и оних чија мучнина служи као наук. Изручење Орића спада у друге – мучне, али поучне, посебно за нас Србе. И Србија ће и из ове лекције умети да извуче поуке.”

Како је објаснио та лекција за нас значи да питање ратних злочина није увек питање правде, него политике и да та политика мора да буде таква да од вас направи победника. „Зато данас нећу да се бавим неправдом, нити да кукам због те политичке одлуке да човек оптужен за најтеже ратне злочине буде пуштен на слободу, јер немамо илузије да ли ће тај поступак бити настављен, пошто се од 2009., када је Сарајево преузело поступак од Бијељине, он не води”, казао је Вучић.

Премијер је нагласио да је поносан што у Србији није срамота говорити о злочинима сопствених грађана јер је то „питање права и правде”. „Као председник Владе Србије осећам се веома поносно, јер ми Срби гонимо српске злочинце који су резали гркљан другима, који су убијали везане цивиле, јер се не стидимо да о томе говоримо, јер то код нас није срамота, и није политика већ право и правда”, навео је Вучић.

Он је нагласио да поносно сме да каже да жели да оде на свако место у бившој Југославији где су се злочини догодили и да о сваком злочину отворено говори.

Зашто други то не смеју, зашто само говоре о злочинима над својим народом, упитао је Вучић. „То је питање за њих, а не за нас и у томе видим будућност Србије, и велику шансу. Видим будућност да побеђујемо неправду нашом снагом и успехом, да сви светски медији говоре о великом српском успеху у борби против дефицита”, рекао је Вучић.

Он је такође упитао међународну заједницу ко ће да „врати очи и живот” Слободану Илићу, као и живот десетина и стотина Срба побијених у Подрињу од Орићевих снага.

Премијер је нагласио и да ћемо са Бошњацима морати да живимо наредних 100, 200, 300… година и то једни са другима, а не једни поред других, иако има људи који то не могу да разумеју.

Вучић је додао и да његова рука није прихваћена и да је, када је нудио договор, стабилност, стратешке разговоре о будућности, добио претње и поруке да не долази у Сребреницу јер му се не гарантује сигурност. „Нисам због тога хтео да дођем, хтео сам негде да одем да направим разлику и повучем црту између нас и неких других и да би показао ко гледа у будућност, а ко не. Сада кажу пуштен је Орић, гарантујемо ти сигурност – немојте да ми гарантујете, као што нисте јуче”, казао је Вучић и закључио да оно што ради ради због грађана Србије јер сматра да је важно да Срби и Бошњаци имају добре односе.

Премијер Србије изјавио је да ће одлуку о томе да ли ће 11. јула отићи на помен жртвама у Сребреницу донети неколико дана пре тога.

„Нисам доносио одлуку због тога да ли ће неко моћи да гарантује моју безбедност, већ што сам сматрао да ће Бошњаци имати више вере у нас и да имамо искрен однос, а не да ће то да служи за политику. Донећу одлуку неколико дана пред помен”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Бакир Изетбеговић – Пропао покушај Србије да шиканира наше грађане

Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић поздравио је одлуку власти Швајцарске о изручењу БиХ некадашњег команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића, те је сматра једином исправном и правичном.

„Швајцарски правни систем показао је неутралност и експедитивност“, рекао је Изетбеговић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је оценио да се кроз овај предмет доказало да се грађанима БиХ за евентуално почињено кривично дело у БиХ може судити само у БиХ.

„Пропао је још један покушај српског правосуђа да упркос потписаним споразумима и протоколима који су на снази, након искустава са случајевима ‘Ганић’ и ‘Дивјак’, беспотребно и наново шиканира наше грађане. Србија више не би требало да на овакав начин покушава да се односи према својим суседима“, поручио је Изетбеговић.

Он је додао да не зна када ће Орић бити предат властима БиХ, ни какав ће бити његов статус након доласка у БиХ.

Савезна канцеларија за правду Швајцарске данас је по поједностављеном поступку одобрила изручење Орића БиХ, потврђено је из ове канцеларије.

Орић је ухапшен 10. јуна у Швајцарској по потерници Србије због сумње да је извршио ратне злочине над српским становништвом у Сребреници 1992. године.

Тужилаштво БиХ раније је посредством Министарства правде затражило од правосуђа Швајцарске да Орић не буде изручен правосуђу Србије, већ у БиХ. Тужилаштво је тада оценило да би изручење правосуђу Србије угрозило процесуирање предмета „Насер Орић и други“ које се води пред правосуђем БиХ.

У овом предмету, који је покренут 2006, Орић је испитан 2008. по захтеву Окружног тужилаштва Бијељина, а предмет је 2009, одлуком Суда БиХ, преузет у надлежност Тужилаштва и Суда БиХ.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Одлука Швајцарске о Орићу нови шамар Србији

* Обавезна поља