poplave-brcko-foto-reuters-1400427308-499667ЛOНДOН – Разорне поплаве коjе су погодиле Србиjу и Босну и Херцеговину угрозиле су економиjу тих земаља и наставиће да утичу на привредни раст и инфлациjу у будућности, сматра Eвроспке банке за обнову и развоj (EБРД) по чиjоj ће процени штета у Србиjи износи до две милиjарде евра.

Jош нема званичних процена штете од поплава, али према прелиминарним губим проценама, штета у Србиjи износи око 1,5 до две милиjарде евра, а у БиХ око 1,3 милиjарде, наводи се у саопштењу коjе jе EБРД данас доставио Танјугу.

Пољопривредни сектор, коjи чини око 10 одсто бруто домаћег прозивода (БДП) у Србиjи и шест одсто у БиХ, посебно jе тешко погођен. Наjвећи део обрадиве земље у поплављеним областима jе уништен, а штета у обе земље износиће више стотина милиона евра, сматра банка. Производња струjе и рударство посебно су погођени у Србиjи где ће, како се наводи, велике трошкове имати државна компаниjа Eлектропривреда Србиjе.

Путеви и пруге, као и инфраструктура за пренос воде и струjе, такође су погођени, што ће представљати велики проблем за слободан промет робе и кретање људи, али и утицати на пословање широм региона.

Поплаве ће такође имати значаjан макроекономски утицаj у Србиjи и БиХ и угрозиће краткорочни привредни раст и циљну инфлациjу и изменити приоритете и буџет за 2014. Tренутна процена EБРД за 2014. подразумева раст БДП-а од 1,8 одсто у Србиjи и jедан одсто у БиХ, али банка наводи да ће те процене по своj прилици бити ревидиране наниже.

EБРД jе недавно напоменула да jе одговор на кризу jедан од њених приоритета, а да ће средства пре свега бити усмерена на рехабилитациjу оштећених путева, пруга, водовода и електрана. У приватном сектору, банка намерава да обезбеди додатни капитал за мала и средња предузећа, поготово у пољопривредном сектору.

Kао кандидат за чланство у EУ, Србиjа може аплицирати и за помоћ из Eвропског фонда солидарности, коjи помаже чланицама EУ у случаjевима озбиљних природних катастрофа, ако настала штета премашуjе 0,64 одсто њиховог БДП-а, подсећа EБРД.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Европска банка о штети од поплава у региону

* Обавезна поља