Presidential elections in UkraineКИЈЕВ – Нови украјински председник Петар Порошенко је на састанку увече 25. маја, на дан гласања, са шефом америчке дипломатске мисије Џефријем Пајетом разматрао ток специјалне операције на истоку земље, изјавио је за РИА Новости информисани извор у Кијеву.

Информацију да је Порошенко долазио у амбасаду САД потврдио је агенцији и други извор.

„Увече 25. маја у амбасади САД одржан је састанак између шефа америчке дипломатске мисије Џефрија Пајета и Порошенка.

Американац је честитао свом саговорнику на избору за председника.

Приликом разматрања ситуације на југоистоку Украјине, амерички представник се заложио за жестоке мере“ – истакао је један од саговорника агенције.

Одмах после избора почела је активна фаза специјалне операције против устаника у Доњецкој и Луганској области.

Што се тиче међународне реакције, уколико специјална операција доведе до масовних жртава, амерички дипломата је уверавао најбогатијег украјинског политичара да ће САД успети да „неутралишу негативни ефекат“.

Други извор је испричао да је после састанка с Пајетом Порошенко одржао састанак с руководством војних, полицијских и безбедносних структура.

Према његовим речима, Порошенко је „ултимативно затражио да се спроведе „чишћење“ територије Доњецке и Луганске области пре његове инаугурације.

У противном је нови председник запретио отказима одговорним лицима задуженим за спровођење специјалне операције.

Један од извора тврди да се на састанку помињао и „допустиви“ број жртава – две хиљаде људи.

Саговорник агенције тврди да председник намерава да после своје инаугурације смени шефа председничке администрације Сергеја Пашинског и да „именује на ту функцију господина Грињова“, који му је помагао у изборној кампањи и који, како се сматра, има проамеричке и националистичке ставове.

Извор је додао да постоје подаци о контактима Грињова с обавештајном службом Министарства одбране САД у Источној Европи.

Што се тиче будућности Пашинског, како претпоставља саговорник агенције, он би могао бити један од оних који ће сносити одговорност за догађаје у Одеси.

Још један доказ губитка националног суверенитета Украјине je увођење у сваком министарству функције заменика министра за европске интеграције.

Суштински, то су својеврсни контролори рада украјинске владе у свим сферама њене делатности.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Порошенко интензивира војне операције

* Обавезна поља