italijanski_parlament_euranetСТРАЗБУР – Европски парламент (ЕП) усвојио је данас резолуцију о супротстављању антиевропској кампањи у руским и исламистичким медијима.

Пропаганда Русије и исламистичких терористичких група против ЕУ је све јача, упозорили су посланици Европског параламента у резолуцији која је усвојена са 304 гласова за, 179 против и 209 уздржана.

Та пропаганда, како се наводи, настоји да „искриви истину, изазове страх и подели ЕУ”.

У резолуцији се истиче да ЕУ мора да се супротстави дезинформацијама и пропаганди земаља попут Русије и недржавних актера поут такозване Исламске државе, Ал Каиде и других насилних џихадистичких група.

„Непријатљека пропаганда против ЕУ и њених чланица настоји да искриви истину, изазове сумне и подели ЕУ и њене северноамеричке партнере, паралише процес одлучивања, дискредитује институције ЕУ и подстакне страх и неизвесност међу грађанима ЕУ”, наводи се у тексту резолуције.

Посланици резолуцијом упозоравају да је Кремљ појачао пропаганду против ЕУ после анексије Крима и „хибридног рата” у Донбасу.

„Руска влада користи широк спектар средстава и инструмента, попут института, вишејезичне телевизије (као на пример Раша тудеј), псеудо новинских агенција и мултимедијских серивса (као на пример Спутњик), друштвених мрежа и интернет ботове да се супротстави демократским вредностима, подели Европу, придобије подршку домаћих актера и створи перцепцију неуспелих држава у источном суседству ЕУ,” наводи се у резолуцији.

У управо усвојеном тексту се указује и да Кремљ финансира политичке партије и друге организације унутар ЕУ и жали због „руске подршке анти-ЕУ снагама” попут екстремно десничарских партија и популистичких снага.

zasedanje-strazbur-evropski-parlament-europarl-europa-eu-jpg_660x330Посланици у резолуцији напомњу и да су ЕУ и њени грађани мета ИС и позивају земље чланице да блиско сарађују како би заштитиле друштво од покушаја регрутовања за ИС и ојачале отпор радикализму, истакнуто је у саопштењу постављеном на сајту ЕП.

Они такође предлажу да се разради одговарајућа аргументација која би се супротставила верзији стварности Исламске државе, наводећи да је у том циљу између осталог потребно ојачати и повећати видљвост муслиманских учењака и научника који имају кредибилитет да оповргну пропаганду ИС.

„Добила сам заддатак да опишем пропаганду државних и недржавних актера. Што се тиче Руске Федерације, ситуација је сада јасна. После анексије Крима и агресије на источну Украјину многе змеље су свесне њених дезинформација и манипулација,” изјавила је известилац Ана Фотига, уз напомену да је и њен извештај док га је припремала био мета непријатељске пропаганде.

У циљу супротстављања антиевропској кампањи, посланици предлажу да се малобројни тим за стратешке комуникације ЕУ ојача и да се више уложи у подизање свести, образовање, као и у олнлајн и локалне медије, истраживачко новинарство и информациону писменост, објављено је у саопштењу ЕП.

Посланици оцењују и да је потребно прилагодити комуникацију специфичним регионима, укључујући приступ информацијама на локалном језику.

Резолуцијом се на крају позива на продубљивање сарадње ЕУ и НАТО у домену стратешких комуникација и јачање тима ЕУ за стратешке комуникације


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Европски парламент усвојио анти-руску декларацију

* Обавезна поља