vucic-stoltenberg-3БЕОГРАД/БРИСЕЛ – Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас, после састанка са премијером Александром Вучићем, да је Србија извозник стабилности у региону.

Столтенерг је рекао да Северноатлантска алијанса поштује војну неутралност наше земље и изразио жаљење због невиних жртава НАТО кампање, односно својевременог бомбардовања СРЈ.

Генерални секретар Алијансе је заједничку прес конференцију с Вучићем у Бриселу почео поздравом „добар дан“ на српском језику и истакао да је Србија у срцу Балкана, што је у срцу Европе, те да значјано доприноси на различите начине регионалној стабилности.

Он је оценио да је имао одличан састанак са премијером Вучићем.

Поручио је да НАТО поштује суверену одлуку наше земље о војној неутралности.

Такође је подсетио да је сврха и циљ ваздушних акција НАТО 1999. године била заштита цивила, у чему се, каже, успело.

„Губитак живота невиних људи је била трагедија и због тога дубоко жалим“, рекао је шеф НАТО.

Поручивши Вучићу да је добродошао у седиште НАТО, он је додао је српски премијер имао одличан састанак са представницима Атлантског савета и то је први сусрет премијера са тим телом.

„Имали смо одличан састанак са Саветом, и то показује да радимо на јачању сарадње измђу НАТО и Србије. Поносан сам на пријатељство са вама, захавалан што сте овде. Разговарали смо о различитим питањима укључујући и наше заједничке безбедносне изазове“, рекаоје Столтенберг.

„Србија је у срцу Балкана, што је у срцу Европе, и доприноси на различите начине регионалној стабилности и националној стабилности“, оценио је Столтенберг.

„Србија је извозник стабилности“, поручио је.

Навео је да је импресиониран реформама које Србија спроводи „код куће“, те да НАТО, а и он лично, поздравља ангажовање Србије у ситуацији са избеглицама.

„И поздрављамо чињеницу да Србија доприноси мировним мисијама на Кипру, у Либану и Африци“, рекао је Столтенберг.

Србија је, како је навео, интегрални део европске породице, „делимо исте вредности и задовољан сам што смо имали прилику да рагзоварамо“.

„Јако верујем у потенцијал сарадње НАТО и Србије, не можемо да заборавимо прошлост, али гледајмо у будућност“, поручио је Столтенберг.

Он је додао да НАТО поштује неутралност Србије, те да је то суверена одлука једне суверене државе, али да исто тако поздравља даље јачање сарадње.

„Подржавамо напоре Србије на путу ка ЕУ, мислимо да је то добро за Србију, за стабилност и сарадњу у Европи“, закључио је је Столтенберг.

На питање Танјуга да прецизира који су то заједнички безбедносни изазови за Србију и НАТО и да ли су на делу већ неке заједничке акције, Столтенберг је пре свега истакао ризике које представља ситуација у Ираку и Сирији и борбу против страних бораца.

„Заједно се на различите начин боримо и са последицама мигрантске и избегличке кризе“, рекао је шеф НАТО, још једном похваливши Србију због начина на који се суочила са тим проблемом.

„Бавимо се и стабилизацијом суседства на различите начине. Србија доприноси страним војним мисијама, док НАТО обучава српске војнике, то је важно за Србију, али и за Европу и НАТО“, додао је он.

Према Столетенберговим речима, две стране раде и на јачању билатералне сарадње кроз ИПАП, а радиће и даље на развијању сарадње и борби против ИСИС.

„Поновићу – Србија је извозник стабилности и близак сарадник НАТО“, нагласио је Столетенберг.

vucic-stoltenberg-4

БРИСЕЛ – Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је Србија војно неутрална, али да жели да настави сарадњу са НАТО, јер без те сарадње нема мира и стабилности у региону, а мир и стабилност у региону је предуслов за даљи економски раст и напредак Србије.

Вучић је, после састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у седишту Алијансе у Бриселу, захвалио Столтенбергу на томе што поштује одлуке Србије и Народне скупштине о војној неутралности наше земље.

Такође је захвалио генералном секретару НАТО на изјави да жали због невиних жртава бомбардовања 1999, јер је то, истакао је, велика ствар за „Србе, народ и земљу“ да чују.

Он је рекао да јавност у Србији мора да зна да смо окружени НАТО земљама и земљама које би желеле да буду у НАТО, те да, уколико желимо мир и стабилност, већи економски раст и напредак привреде, као и бољи животни стандард, морају да се граде добри односи са људима из НАТО.

„Србија је војно неутрална, поштује одуке Скупштине, али због рационалних разлога и погледа у будућност, а не враћања у прошлост, жели да развије односе са НАТО“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је са Столтенбергом разговао о свим кључним питањима, о борби против тероризима, мигрантској кризи, учешћу Србије у мировним операцијама, те да је замолио Столтенберга да НАТО помогне на уклањању мина и чишћењу, посебно на Копаонику.

Вучић је рекао да је, после релаксације васдушне зоне у Зони копнене безбедности, било речи и о доњем слоју ваздушног простора изнад КиМ и да ће се експерти ускоро састати, те да верује да ће бити позитивних решења у наредном периоду.

Премијер је рекао да је захвалан и на оценама да Србија стабилизујуће делује на цео регион, истичући да је то наш услов напретка у свакој другој области.

„Желимо да у оквиру Партнерства за мир и ИПАП ту врсту сарадње наставимо. То је од изузетног значаја за грађане и верујем да ћемо моћи да се похвалимо управо таквим добрим односима у будућности, јер они значе мир и стабилност на Балкану“, рекао је Вучић.

Црна Гора ускоро пуноправни члан НАТО

Премијер је казао да је Србија Црној Гори доставила све доказе и важне податке до којих је дошла, као и „лице које пружа највећи број информација о свему што се спремало за Црну Гору“.

– Србија се понашала одговорно и наставиће сарадњу са Тужилаштвом Црне Горе – рекао је Вучић одговарајући на питање да ли се знају имена људи који су наводно спремали преврат у Црној Гори, ко су и да ли су депортовани из Београда.

Столтенберг је поздравио отворену истрагу која се о том догађају води и у Црној Гори и у Србији како би се установиле чињенице.

– Није на мени да судим, истрага треба да да чињенице – додао је он.

На питање новинара да ли је Русија тиме што се дешавало хтела да спречи чланство те земље у НАТО, Столтенберг није директно одговорио, али је подсетио да је НАТО позвао Црну Гору у чланство.

– Свако мешање у тај процес је нешто што не прихватамо. Такође, свако мешање у изборни процес у било којој сувереној држави је апсолутно неприхватљиво – нагласио је Столтенберг.

Он је рекао да свака држава има право да одлучује о свом путу, укључујући и то у којим безбедносним алијансама жели да буде члан.

– НАТО у потпуности поштује одлуку Србије да не буде у НАТО. Црна Гора је одлучила, кроз демократске процесе, да буде у НАТО, 28 држава јој је пожелело добродошлицу и парламенти држава-чланица ратификују приступни споразум. Црна Гора је на путу да ускоро постане пуноправни члан НАТО – рекао је он.

То је, наравно, питање о којем треба да одлучује Црна Гора и 28 чланица и нико нема право да се меша или интервенише, каже Столетенберг.

Премијер Вучић је указао да је амбасадорка Црне Горе у Бриселу потврдила његове наводе о сарадњи Србије у том случају.

– Србија није и никада неће бити полигон на којем ће се припремати кривична дела у другим земљама – рекао је Вучић.

Та ситуација није била лака за Србију, па ни за мене лично, али, рекао је премијер Вучић, не пада ми на памет да на било који начин учествујем макар у прећуткивању најтежих кривичних дела.

Кфор спасио српску бебу – сигнал бољег разумевања

Премијер Вучић захвалио је командирима КФОР-а с Косова и Метохије, који су спасили живот српског дечака из Лапљег Села тако што су га хеликоптером превезли у болницу у Београду.

Вучић је рекао да је тај поступак велика ствар за Србију и још један сигнал бољег и већег разумевања између Србије и НАТО.

Столтенберг је истакао да је веома захвалан због сарадње Кфора и Србије на спасавању детета, те да му је драго што чује да је његово здравствено стање стабилно.

То, како је рекао, илуструје значај КФОР-а и онога што мисија ЕУ ради на КиМ.

– Команданти КФОР-а су јуче или прекјуче спасили живот српског дечака Димитрија из Лапљег Села, старог 20 дана, који је због срчане инфекције из приштинске болнице требало да буде превезен у Београд – објаснио је премијер Вучић.

– Хвала што сте одобрили да ваши хеликоптери пребаце дечака у болницу у Београду. То је велика ствар за нас, тај живот и будућност тог дечака за нас много значи и верујем да је то још један сигнал и бољег и већег разумевања између нас – поручио је Вучић.

Важан останак на Косову и Метохији

Премијер је навео да је за Србију присуство и останак КФОР-а на Косову и Метохији од великог значаја те да је и данас у седишту НАТО у Бриселу то рекао и замолио и генералног секретара НАТО и представнике земаља чланица Алијансе да те трупе тамо и даље остану.

– Имамо и одређена писма и гаранције за север Косова – рекао је Вучић, али и додао да наш народ живи и јужно од Ибра и да се ослања управо на КФОР.

Он је истакао и однос према очувању културне и верске баштине нашег народа које су вредност не само за Србију већ и за Унеско и све народе света.

Столтенберг добродошао у Србију

Вучић је додао да је данас имао посебно отворен разговор са 29 представника НАТО земаља, те да се нада да ће такве прилике имати поново.

Захвалио је Столтенбергу на гостопримству, наводећи да је био почаствован, јер сам један од ретких људи који су имали част да буду гост у његовој резиденцији у Бриселу што, навео је, показује поштовање које шеф НАТО има према Србији и народу.

– Увек сте добродошли у Београд, желимо да вас виђамо што је могуће чешће и у Београду и у Србији – поручио је Вучић Столтенбергу.

Вучић: Нема притиска у правцу учлањења Србиjе у НATO

Премиjер Aлександар Вучић изjавио jе данас у Бриселу, после састанака у седишту НATO, да ниjе било притисака у правцу учлањења Србиjе у НATO.

Вучић jе у изjави новинарима истакао да Aлиjанса поштуjе воjну неутралност Србиjе, али и да jе НATO jедан од првих партнера наше земље када jе реч о очувању мира, стабилости и економског напретка.

Премиjер jе навео да jе током отворених разговора са Северноатлантским саветом нагласио да се Србиjа налази не европском путу, да има добре односе се Руском федерациjом и да жели да унапређуjе добру сарадњу са Aлиjансом.

„Захвалан сам Столтенбергу и свима осталима што поштуjу одлуку Србиjе да буде воjно неутрална. Разговарали смо како да очувамо мир и стабилност, jер грађани Србиjе треба да знаjу да смо окружени земљама НATO и да jе то jедан од првих партнера са коjим треба да разговарамо ако хоћемо да имамо мир, пуну стаблиности ако хоћемо да развиjамо нашу економиjу на слободан начин“, нагласио jе премиjер Србиjе након разговора у седишту НATO у Бриселу.

Вучић jе поновио да су се у седишту НATO у Бриселу сви сагласили да поштуjу воjну неутралност Србиjе, али и да су похвалили сарадњу коjа постоjи између Србиjе и Aлиjансе у различитим областима од мировних операциjа, борбе против тероризма, мигрантске кризе и заjедничких обука.

„Договорилили смо се да за ванредне ситуациjе направимо посебне цивилне вежбе у 2018. години“, наjавио jе премиjер Србиjе.

Aлександар Вучић се jош jедном се захвалио припадницима KФOР-а што су српског дечака из Лапљег села превезли до Београда и нагласио да се, према последњим информациjама, опште стање дечака поправља.

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и Столтенберг – Ја теби сердаре, ти мени војводо

* Обавезна поља