loran fabijusПЕКИНГ — Француски шеф дипломатије Лоран Фабијус апеловао на Русију да настави са пружањем финансијске помоћи Украјини, јер та земља „нема времена за губљење“.

„Знамо да је финансијска ситуација у Украјини јако лоша, то је извесно“, рекао је Фабијус новинарима у Пекингу, док међународна заједница разматра слање помоћи Украјини, која је тражила 35 милијарди долара од Запада.

Страх да презадуженој украјинској привреди прети колапс изазвао је панику на тржиштима, па су приноси на обвезнице драстично скочили, док је украјинска валута гривна изгубила десетину вредности за само неколико недеља, наводи АФП.

Руски премијер Дмитриј Медведев је данас довео у питање легитимитет нових украјинских лидера, па је финансијска помоћ коју је Москва понудила сада под знаком питања – ту се убраја и кредит од 15 милијарди долара које је крајем прошле године договорио свргнути председник Виктор Јанукович.

„Што се тиче помоћи за Украјину, то тек треба да буде утврђено. Ту је оно што је Русија обећала и надамо се да наши руски пријатељи и партнери могу наставити са пружањем помоћи. Нема времена за губљење, то је потврђено…државна каса је празна“, казао је Фабијус новинарима у француској амбасади у Пекингу на завршетку посете Кини.

Украјина ове године треба да врати скоро 13 милијарди долара дуга -новац који се не може сакупити на финансијским тржиштима због тога што су кредити скупи.

Медведев је изјавио да Русија не може прихватити нове власти у Кијеву као партнера за разговоре и да не може преговарати са побуњеницима „који су наоружани калашњиковима“.

Он је казао да је Русија спремна да испуни своје обавезе према Украјини ако и када се појаве легитимне власти.

ЕУ, такође, разматра опсежни политички и трговински споразум који би приближио Украјину Западу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Фабијус тражи помоћ од Русије за Украјину

* Обавезна поља