hilariВАШИНГТОН – ФБИ је саопштио америчком Конгресу да испитује могућност поновне истраге након што су објављени нови мејлови са приватног сервера Хилари Клинтон који би могли садржати поверљиве информације.

ФБИ је у јулу саопштио да је истрага у вези с тим завршена, преноси АП.

Обелодањивање нових мејлова покреће могућност поновног отварања истраге о демократском председничком кандидату, Хилари Клинтон, само неколико дана уочи избора.

Из њеног изборног штаба за сада нема одговора.

У писму које је данас упутио лидерима Конгреса, директор ФБИ Џејмс Коми навео је да су нови мејлови који су недавно обелодањени подстакли истражитеље да још једном размотре могуће покретање истраге.

Како су Клинтонови покушали да подмите ФБИ?

Да ли је Федерални истражни биро (ФБИ) био непристрасан када је летос донео одлуку да не гони Хилари Клинтон иако је у мејловима које је однела из Стејт департмента пронашао чак и државне тајне? Питање се још једном наметнуло на мање од две недеље до председничких избора након што су медији открили да је најужи круг Клинтонових супрузи заменика директора ФБИ уплатио скоро пола милиона долара.

Како је сазнао „Волстрит џорнал”, утицајни демократа, гувернер Вирџиније и близак пријатељ и сарадник Клинтонових Тери Меколиф је посредством своје организације уплатио скоро 500.000 долара за кампању Џил Мекејб за сенат Вирџиније. Она је супруга Ендрјуа Мекејба, заменика директора ФБИ, који је непосредно надзирао истрагу о мејловима председничке кандидаткиње демократа.

Вирџинијски огранак Демократске странке, где је Меколиф једна од најмоћнијих личности, такође је донирао новац Џил Мекејб – 200.000 долара. То значи да су јој организације под директним утицајем или вођством човека који је радио за кампање Била Клинтона 1996. и Хилари Клинтон 2008. године поклониле 700.000 долара или, укупно, трећину новца који је прикупила за изборе.

klinton-kampanja

Са овом вешћу поново је почео да се преиспитује сукоб интереса ФБИ, који је истовремено одржавао блиске везе са демократама и водио истрагу о томе да ли је Хилари Клинтон угрозила државне тајне када је као шефица дипломатије са приватног мејла примала и слала поверљиве информације. Иако су агенти пронашли да је тадашња државна секретарка ускладиштила информације са ознаком највише тајности на серверу у свом дому у Њујорку, њихова коначна одлука је била да против ње не треба подизати оптужницу. Када је постало јасно да ће се Хилари Клинтон извући за оно због чега су обични службеници добијали високе затворске казне – изношење поверљивих података из владе и њихово складиштење на кућни рачунар (непрописно обезбеђен и можда доступан хакерима) – републиканци су оптужили ФБИ да је учинио услугу демократама које Хилари Клинтон представља на председничким изборима.

Реагујући на писање „Волстрит џорнала”, ФБИ je подвукао да је Ендрју Мекејб постао заменик директора и одговоран за случај „Клинтон” неколико месеци након што се завршила кампања његове супруге. То, међутим, није умирило критичаре, који подсећају да се објективност бироа и раније доводила у питање. Како је недавно обелодањено, ФБИ и Стејт департмент су током случаја са мејловима покушали да тргују по принципу „дам ти, даш ми”. Министарство спољних послова, под управом демократа, тражило је од истражитеља да превиде да је један секретаркин мејл садржао поверљиве информације, после чега су агенти тражили да им се одобри веће присуство у Ираку.

Мада су се трампа и кандидатура неславно завршиле (мејл је ипак обележен као поверљив, а Џил Мекејб је изгубила изборе за државни сенат), није престало да се говори о томе да је Меколиф покушао да заобилазним путем поткупи ФБИ. На последње медијске натписе његови сарадници су одговорили саопштењем да је „подржао Џил Мекејб јер је веровао да би она била добар сенатор”. „Свака инсинуација да је његова подршка била повезана са нечим другим смешна је”, додаје се.

Али, ако је Меколиф којим случајем, ипак, инвестирао у несуђену сенаторку из нешто другачијих побуда, инвестиција би могла да му се чак двоструко исплати. ФБИ не само да је водио истрагу против гувернерове блиске сараднице већ истражује и њега лично. Агенти већ месецима покушавају да утврде да ли је крив што је примио изборну донацију од кинеског држављанина, при чему тамошњи закони забрањују политичарима да узимају новчане прилоге из иностранства не би ли предупредили утицај странаца на домаћу политику. И поред веома строгих закона у овој сфери, страни утицај ипак проналази заобилазне путеве до америчке политичке сцене, а један од њих је и управо фондација Клинтонових. Добротворна организација ове породице је примила два милиона долара донација од истог Кинеза који је финансирао Меколифијеву кампању, па се писало о томе да је Клинтонове и овог страног милијардера управо спојио гувернер Вирџиније, који је уједно и члан одбора Фондације „Бил, Хилари и Челси Клинтон”.

У чари лепљивог страног новца замало да се уверио и Доналд Трамп, који је прозивао ривалку због страних донација, да би изашло на видело да су људи који потпомажу његов избор хтели да од кинеских дародаваца узму неколико милиона долара. Испоставило се да су кинески бизнисмени у ствари новинари „Телеграфа” који су питали чланове једне организације која агитује у Трампово име (мада није реч о његовом изборном штабу) да ли би примили новац из иностранства, на шта су ови одговорили да би, обећавши им лак приступ Белој кући у случају Трампове победе.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на ФБИ ипак покреће истрагу против Клинтонове?

* Обавезна поља