stefan-file(2)КИЈЕВ — Комесар ЕУ за проширење Штефан Филе отказао је посету Украјини, пошто је Кијев изненада саопштио да одустаје од потписивања историјског споразума са Бриселом.

Филеов портпарол Петер Стано рекао је да је посета комесара ЕУ отказана с обзиром на најновије догађаје, јавио је АФП.

Филе је, с друге стране, позвао украјинске опозиционе лидере како би их уверио да ће ЕУ наставити да се залаже за украјински народ и како би организовао састанак са њима следеће недеље у Вилњусу.

„Сарадња са опозиционим партијама мора да се ојача“, наводи се у саопштењу из Филеове канцеларије.

Разговори са три опозициона лидера из Украјине биће одржани у паузама самита 28. и 29. новембра у Вилњусу, где је требало да се потпише трговински и политички споразума Брисела и Кијева.

Међутим, украјински парламент је раније данас задао потенцијално пресудан ударац потписивању споразума, пошто је одбио да гласа о предлогу закона који би омогућили да се бивша премијерка Украјине Јулија Тимошенко, осуђена за корупцију, лечи у иностранству.

Случај Тимошенко се сматрао највећом препреком за потписивање споразума о придруживању Украјине са ЕУ, будући да ЕУ тврди да је бивша премијерка осуђена из политичких разлога.

____________________________________

МОСКВА — Руски председник Владимир Путин поздравио је спремност Кијева да унапреди економску сарадњу Украјине са Заједницом независних држава, укључујући Русију.

Према речима Путиновог портпарола Дмитрија Пескова, председник Русије изразио је спремност “за трилатералне преговоре“ и разрађивање и усавршавање модалитета трговине и економске сарадње.

Песков није желео да коментарише одлуку Кијева да прекине припреме за потписивање споразума са ЕУ, наглашавајући да је то унутрашње питање Украјине, и да Москва прихвата било које решење изражено вољом Украјине.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Филе отказао посету, Путин поздравио одлуку

* Обавезна поља