КОСОВСКА МИТРОВИЦА – OLIVER IVANOVICОд 27 изборних места, Крстимир Пантић је имао 17 председника бирачких одбора, а ја сам имао седам. Е, сад – ко има право да сумња у резултате? Не могу да будем толики параноик да сумњам да је неко хеликоптерском десантном јединицом из базе вукао кутије и убацио нове! Идемо даље и припремамо се за други круг. Очекујем победу јер Крстимир Пантић неће моћи, нити ће му бити дозвољено да користи силу као до сада. Уосталом, о евентуалној коалицији ће одлучивати Вучић јер је то преозбиљна ствар да би одлучивао Крстимир Пантић, каже за НСПМ Оливер Ивановић, кандидат „ГИ СДП“.

НСПМ: Крстимир Пантић је оспорио резултате првог круга и пребројавање листића. Шта очекујете даље да се деси?

Оливер Ивановић: Мислим да ће ситуација ићи ка смиривању и да ћемо се полако припремати за други круг избора. Што се нас тиче, припреме су почеле одмах после завршетка првог круга 17. новембра – правили смо анализе, данас имамо састанак о даљој стратегији. Идемо даље, нема друге. Важно је да се обраћамо грађанима, да им нудимо свој програм и да се манемо високих тема.

НСПМ: Да ли је могуће избећи „високе теме“ у оваквим околностима?

О.И: Већ 14 година живимо под таквим притиском и време је да се вратимо на земљу и решавамо обичне проблеме. Локална самоуправа је само томе намењена. Тензија која постоји није добра за становништво и није добра ни за наше ментално здравље.

Ко ће бити градоначелник – то ћемо видети после другог круга. Али је извесно да су нам снаге изједначене у општинској скупштини и да ћемо по свој прилици и ми и листа „Српска“ имати једнак број одборника – седам или осам. Неко ће можда имати једног посланика више када се буду пребројали условни гласови. Али засад, према прелиминарним резултатима, без условних гласова, ми смо изједначени.

НСПМ: Постоји ли шанса да ипак направите некакву коалицију или договор са Албанцима, како се спекулише?

О.И: За нас је то апсолутно искључено! Можда Крстимир Пантић размишља о томе, али ми сигурно не. За нас је то немогуће. Ми смо сами то принципијелно најавили, огласили се. Према неким мишљењима – можда је то било непромишљено и можда смо ми везали себи руке и смањили маневарски простор…

НСПМ: Управо је о томе реч – ако нећете са Албанцима, не можете да се договорите са Крстимиром Пантићем, односно листом „Српска“, шта је онда алтернатива?

О.И: Сасвим је сигурно да ми нећемо бити у тој ситуацији.

НСПМ: Како?

О.И: Због тога што Крстимир Пантић неће о томе одлучивати сам. То је преозбиљна ствар да би он могао да каже „нећу са Оливером Ивановићем, хоћу са Албанцима“. То он сам не може.

НСПМ: Ви сте најавили да ћете разговарати директно са Александром Вучићем око тога?

О.И: Ако буде требало, тим пре. Јер, знам да ту одлучује он. Ипак, ако Вучић делегира референта у СНС-у за мене, важно је да човек дође са овлашћењима. Дакле, важно је да тај човек има овлашћења јер не желим парцијалне договоре. Мени је важно да, ако правимо договор са „Српском“, да то буде у све три општине у којима учествујемо.

НСПМ: Да ли Ви немате поверења да разговарате са Крстимиром Пантићем па зато инсистирате на неком посреднику, или?

О.И: Оно што се било ко договарао са Крстимиром Пантићем – показало се као прилично непоуздано. Не могу се ослонити на њега тим пре што се показало да његови ставови нису идентични са ставовима његове странке. Онда се поставља питање – у чије име говори и чије ставове заступа?!

НСПМ: У чему видите да се он не слаже са ставовима своје странке?

О.И: Прво, демантовала га је сама министарка Зорана Михајловић која је рекла да његови ставови о неизласку на изборе и довођење у питање целог процеса, напросто, нису ставови странке. То не може тако!

Друго, он је човек који је иначе познат по честим променама ставова. Ја сам човек у годинама, нисам клинац да бих препустио судбину људи којима сам политички саборац толико година да се решава у зависности од добре воље и тренутног расположења човека који је са друге стране. То не може тако, већ мора бити много сигурније.

НСПМ: Крстимир Пантић је изјавио да је очито да неко хоће „послушнике“ у Митровици. Како Вам то изгледа?

О.И: Ма, сигурно да хоће… Он је човек који је склон томе да даје јаке и бомбасте изјаве и то му „излети“. Он не схвата да новинар бележи сваку изговорену реч и вади оно што му се чини интересантним за текст. Основна лекција у политици је да не смеш новинару да кажеш оно што он од тебе тражи – то је бомбасти наслов – већ мораш да истакнеш оно што је твоје стратешко размишљање. Е, то Пантић не схвата и не зна.

НСПМ: Крстимир Пантић је јавно оспорио резултате гласања. Да ли Ви имате сумње у изборни процес?

О.И: Од 27 изборних места Крстимир Пантић је имао 17 председника бирачких одбора, а ја сам имао седам. Е, сад – ко има право да сумња у резултате?

Даље, и моји и његови људи су били у колима која су пратила аутомобиле са бирачким кутијама у транспорту до Приштине. Не могу да будем толики параноик да сумњам да је неко хеликоптерском десантном јединицом из базе вукао кутије и убацио нове. Како је то могуће?! Апсолутно нема основа за тако нешто. У томе је проблем – у изјавама Крстимира Пантића нисам видео ниједну идеју, већ само пароле и ништа више.

НСПМ: Да ли Ви очекујете победу у другом кругу, и поред разлике у гласовима у корист Крстимира Пантића?

О.И: Апсолутно сам сигуран.

НСПМ: На основу чега?

О.И: Пошто он није успео извлачећи на изборе све живо што може да хода, у колонама један по један или два по два, он то више не може да понови, нити мислим да ће му бити дозвољено да користи силу како је користио до сада. Сасвим је сигурно да је код грађана произвео само негативан ефекат.

Јавили су ми се многи људи који су мислили да је бојкот једино решење. Сада, ипак, кажу да знају сигурно шта није решење.

НСПМ: И 3. новембра, али поготово 17. новембра, на друштвеним мрежама многи људи су истакли да им је прећено и да су уцењивани отказима и укидањем државне помоћи уколико не изађу на гласање. Да ли је то Вама познато и колико су такви избори легитимни?

О.И: Познато ми је. Многи од тих људи су се обраћали нама, у седишту наше листе. Али, знам да ако бих ја то изнео, да би то било схваћено као пропаганда. Зато смо ми људима сугерисали да сами иступе у јавност и контактирају медије и задужене…

НСПМ: А ко је сада задужен за те људе ако се држава Србија институционално повлачи са Косова и Метохије?

О.И: Држава – то су људи, а људи се не повлаче. Срби овде неће о Србији мислити ништа дургачије. Мислиће исто што су мислили до сада. То им је једина држава коју имају.

За мене је важно да опстанак Србије на овим просторима обезбедимо тиме што ћемо сачувати Србе. Наш концепт је: колико има Срба – толико има Србије. Сасвим сам сигуран да Срби овде неће променити свој став ни према Србији, ни према Београду, ни према Приштини. Ни сада, ни у скоријој будућности.

НСПМ: Приштина је упорна у настојању да докаже да је ЗСО невладина организација, са минималним овлашћењима и да ће у том правцу и да се иде и да ће на крају та заједница општина бити сведена на ту меру, а појединачне општине на оне надлежности прописане уставом такозване косовске државе. Ако Ви будете на челу Косовске Митровице, како мислите са тиме да се изборите?

О.И: Веома лако. Приштина неће имати никакав утицај преко Ибра, управо због тога што ће српске интересе бранити легални и легитимни представници Срба на северу.

НСПМ: Али ако су ти легални и легитимни представници Срба у оквиру правног система такозване косовске државе?!

О.И: Могу они да нас стављају у какав год хоће правни систем и правни оквир, али то ништа неће утицати на наш ментални склоп. Ја сам једној приштинској новини рекао – овде неће бити албанске заставе и тачка.

НСПМ: А судови, полиција, остале институције?!

О.И: Судови и све друго ће морати да се уклапа у оно што огромна већина становништва на северу, преко 90 посто њих, мисли. Дакле, неће бити ничега што сме да иритира Србина на северу који улази у зграду суда. Албанци тако морају да буду веома опрезни у томе – почев од натписа, закључно са печатом.

НСПМ: А да ли то на шта се позивате пише негде, или како мислите то да спроведете?!

О.И: Често многе ствари пишу, али не треба веровати у оно што пише на тараби. Мој савет је да људи схвате – нове институције поготово, али и оне старе, у великој мери зависе од кредибилитета личности које у те институције улазе. Зато ја заговарам да најјача репрезентација Срба буде у њима јер она сигурно неће дозволити да се њима манипулише и да буде злоупотребљена.

Ми можемо промовисати само Републику Србију – директно, индиректно, јавно, тајно, како год, али све ћемо радити да Србија буде овде.

НСПМ: Али да разјаснимо – да ли пише негде да не морају да се истакну косовски симболи?

О.И: Ја вам кажем да то нећу да урадим! Ако будем градоначелник, проверите ме, али тврдим да тога код мене неће бити, тачка!

НСПМ: Како ћете се бранити од утицаја Приштине? Надлежности општина препуштене су косовском систему.

О.И: Нити хоћемо, нити можемо да потписујемо ишта са Приштином. Држава Србија је овлашћена да потписује споразуме. Што се нас тиче – Приштина на нас неће имати никакав утицај, поготово не доминантан.

НСПМ: Ако Ви победите у Митровици, да ли очекујете да ћете добити искрену и отворену подршку Београда, и поред тога што су подржали „Српску“, или?

О.И: Неке промене су видљиве већ сада. Прво, ја нисам особа која ће дозволити да ме неко на неки начин дезавуише ако сам добио гласове грађана. То се мора ценити. Ја ћу настојати да урадим све да се гласови грађана цене, а самим тим и ја, ако будем изабран.

НСПМ: Да ли имате директну комуникацију са Вучићем?

О.И: Имам. Могу човека да позовем. Он није звао у последње време, али 3. новембра јесте звао. Тада је добио све информације јер ја сам на свака два сата саопштавао каква је излазност и какви су проблеми. На сајту наше грађанске иницијативе су биле информације и у неколико наврата Вучић је звао да то провери.

НСПМ:  Када очекујете формирање Заједнице српских општина?

О.И: То не зависи од нас, али ми ћемо бити спремни већ другог децембра да ступимо у заједницу ако се покрене иницијатива. Али, прво морају да нам понуде статут – да видимо шта усвајамо, како то функционише. Просто, потребно нам је мало више детаља.

 

НСПМ: Имате ли утисак да се Заједница српских општина прави само за листу „Српска“ и за постављање њихових људи на руководећа места, или да се мање рачунало и на остале српске листе на КиМ?

О.И: Имао сам тај утисак и то говори о политичкој наивности они који тако мисле и раде. Јер, ствари на терену не стоје тако. Једно је како људи замишљају у кабинетима и у главним штабовима великих партија, али на терену је нешто друго.

Баш зато мислим да је између 3. и 17. новембра дошло до промене у ставовима и схватања реалности на терену, а то је да су Срби – Срби, без обзира којој партији припадају. У том смислу, свако од тих Срба би требало да буде равноправно третиран од Републике Србије. Онда би било вероватно мање излета у оном негативном смислу.

НСПМ: Држава је најавила оштру реакцију према бојкоташима, онима који су ометали изборе 3. новембра. Још тада смо имали поруку Алекандра Вучића да се српским снагама да „45 минута да реше ствар“?

О.И: Рекао бих да је та порука о 45 минута више симболична – ја сам то схватио као школски час. То ми је деловало као неко читање лекције онима који нису успели да искористе сав свој војни и полицијски потенцијал овде како би обезбедили одржавање избора.

Свако има право на другачије мишљење, али оно не сме да угрожава моје право да евентуално изађем или не изађем на изборе. Ненасилни бојкот је легитиман.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Оливер Ивановић итрервју за НСПМ

* Обавезна поља