SMER-SD: Závereèný predvolebný mítingСловачки премијер Роберт Фицо изразио је данас жаљење што се Европска унија уопште упустила у „рат санкцијама” против Русије, што је означио као геополитички рат, а не сукоб због европских вредности.

„Рат санкцијама не решава уопште ситуацију у Украјини, већ, супротно, само изазива веће тензије и на једној и на другој страни”, казао је Фицо у дебати на словачкој телевизији.

По оцени словачког премијера, реч је о геополитичком сукобу, а не о сукобу око вредности, што наноси штету свима и грешка је што се ЕУ уопште упустила у то.

„Као председник владе, радићу све да грађани Словачке буду што мање оштећени у том геополитичком рату. Већ има случајева предузећа која због те кризе имају проблема”, казао је Фицо.

Премијер је упозорио да је смањење испорука руског гаса Словачкој за 14,6 одсто од наручених дневних обима у ствари одговор Русије Европи, па и Словачкој, на санкције, а упозорио је да испоруке могу од 2015. године да се обуставе у потпуности, зато што Русија и Украјина још нису постигле договор о гасу.

„Санкције наносе штету пре свега великим европским привредама, али пошто смо кооперанти тих земаљ, можемо то да осетимо на привреди Словачке. Ако се деси да Русија узврати својим мерама у аутомобилској индустрији, моземо да говоримо о 7.000 до 10.000 људи који ће изгубити посао”, казао је словачки премијер.

„А зашто? Због тога што се туку ко ће имати већи утицај на Украјину, да ли Русија или САД и Запад. То једноставно не могу да прихватим”, рекао је Фицо.

Словачки премијер се у дебатној емисији словачког јавног ТВ сервиса пожалио и на то да мале чланице ЕУ немају шансе да зауставе санкције.

„У првом и другом кругу санкција, блокирали смо неке од санкција финансијским институцијама када је претило да погоде банку која у Словачкој има своју банку ћерку Сбербанк са 100.000 клијената. Не разумем зашто треба да допустимо да падне банка са 100.000 клијената, а онда ми од наших пара да им надоканђујемо”, рекао је Фицо.

Словачки премијер ублажио је данас своју јучерашњу оштру изјаву да би расписао референдум по цену да напусти политику ако би савезници из НАТО-а вршили притисак да у Словачкој отворе сталну савезничку базу.

„То је био мој начелни одговор на конкретно питање. Било би веома погрешно да на територији Словачке буде размештена НАТО база. Уколико бих тада био на власти, не бих дао сагласност”, рекао је данас Фицо.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Фицо о (бес)мислу санкција ЕУ

* Обавезна поља