vucic-mitingАмерички часопис Форин Полиси сматра да изборна победа председника Владе Србије и лидера Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића не указује да су у Србији широко прихваћене западне вредности и прикључење Европској унији (ЕУ), већ да је он, чврстим стилом владавине, успео да угуши било какву убедљиву опозицију.

У тексту, под насловом „Зашто избори у Србији нису разлог за весеље“, лист наводи да су многи међународни посматрачи ванредне изборе, одржане 24. априла, описали као референдум о чланству Србије у ЕУ и да је СНС, која подржава прикључење Унији, освојила више од 48 одсто гласова, због чега ће задржати контролу над парламентом још четири године.

Вучић је, према речима стручњака за Балкан са Универзитетског колеџа Лондон Ерика Гордија, неутралисао све потенцијалне изворе опозиције – не постоје убедљиве опозиционе партије, док је контрола медија и информација готово потпуна.

Организација за заштиту људских права Хјуман Рајтс Воч је прошле године у писму америчком потпредседику Џозефу Бајдену указала на ограничавање медијских слобода у Србији и „мешање политике“ у извештавање, уз оцену да новинари раде у „непријатељском окружењу“.

Слично упозорење је објавила и Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), подсеча Форин Полиси, наводећи и тврдње да је Вучић политичку опозицију потиснуо и кампањом борбе против корупције.

Према оцени америчког часописа, мало је вероватно да је, уз такво недемократско понашање, Вучићева подршка прикључењу ЕУ заснована на искреном поштовању европских вредности и владавине права.

Форин полиси сматра да би на њега требало гледати као на опортунисту којег интересује мало шта, осим очувања власти. Вучић жели да стекне савезнике у Бриселу, али је обећао и јачање веза Србије са Русијом, наводи Форин Полиси.

Vucic-Foren-policy

Амерички часопис указује и да је он, као министар информисања током владавине српског лидера Слободана Милошевића, био одговоран за развој пропагандне ратне машине.

Вучићеви противници тврде да је његов успон, уз незаинтересованост ЕУ за методе владавине у Србији, ослабио подршку Унији.

Горди сматра да је ЕУ подржала Вучића због његове спремности да нормализује односе са Косовом.

Према речима Гордија, изгледа да се Вучић договорио да ће, уколико буде сарађивао са Косовом, ЕУ толерисати све што ради у Србији.

То је посебно велико разочарање за људе који су од ЕУ направили неку врсту животног циља, сматрали да је идентитет Европе суштинска демократија и гледали на Унију као на гаранта људских права, изјавио је Горди.

Према истраживањима јавног мнења, 48 одсто становништа Србије подржава прикључење ЕУ, у односу на 51 одсто из 2014. и 65 одсто из 2009. године. Један од разлога пада подршке је веровање да ЕУ више не може гарантовати политичку и економску стабиност.

Као још један од доказа за јачање антиевропске струје у српској политици, Форин Полиси наводи повратак екстремне деснице у парламент и податак да је Српска радикална странка трећа по броју гласова освојених на изборима.

Форин Полиси закључује да је време да се ЕУ уразуми и схвати да препуштање опортунистичком популисти да води народ Србије у Унију није начин за улазак те земље у наручје Европе.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Форен Полиси – Вучић је лажни европејац

* Обавезна поља