dragoljub-petrovicКада је полаган други темељац за Београд на води, емитован је прилог у коме грађане по улицама анкетирају: шта они мисле о овом хисторијским пројекту?

И један грађанин је објаснио да је све то феноменално.

– Свиђа ми се… Има та кула… – казао је грађанин.

– Која кула? – питао је новинар.

– Па та кула? – објашњавао је он, гестикулирајући у правцу куле.

Које, истина, није било на видику, али се човек ваљда толико нагледао атрактивне макете, да је временом почео да верује како је све то изграђено. Још само фале приступне саобраћајнице, па да сви приступимо и уселимо се по унапред предвиђеним спратовима.

Београд на води је одавно пројекат са елементима фикције, фатаморгане и илузије, тако да није чудо да су се људима тамо почеле привиђати куле, а некима се ових дана привиђају и фантоми.

Истина, фантоми се привиђају само онима којима се не привиђа кула, док се онима којима се привиђа кула, фантоми уопште не привиђају. Синиша Мали, рецимо, редовно виђа кулу, али ретко виђа фантоме из Савамале, у чији траг већ десет дана не могу да уђу БИА, Комунална полиција, ЦИА, Градско саобраћајно нити премијер, коме није сумњиво што терен око Београда на води руше мацолама и рашчишћавају багерима Н. Н. лица са капама какве се обично носе приликом пљачке банке.

С тим што када пљачкаш банку и имаш неки разлог да носиш фантомку, док за рашчишћавање терена у корист државе не мораш да носиш ништа. Осим ако не би да те касније препознају. Па се може очекивати да ће трећи камен темељац за БГ Х20 премијер и Синиша Мали положити са чарапама на глави. За сваки случај.

Београд је једини град на свету који има парк посвећен италијанским специјалитетима. Пиззин парк. Налази се преко пута железничке станице, испред зграде Економског факултета и назван је тако јер се у њему одвајкада окупљају пријатељице ноћи.

Ускоро ће Пиззин парк, не својом вољом, бити лоциран преко пута градилишта „Београд на води“. И баш колико Пиззин парк има везе са италијанском кујном, а пријатељице ноћи са студијама економије, толико „Београд на води“ има везе са Београдом.

Као што се Кевин Спејси у улози америчког председника Френка Андервуда током трећег серијала Хоусе оф Цардс ко пијан плота ухватио програма „Америка ради“, иако има проблем да нађе макар једног економисту који ће ту работу, смишљену за експресно упошљавање незапослених Американаца и експресно дизање сопственог рејтинга, прогласити рационалном, тако и Александар Вучић у улози премијера Александра Вучића има проблем да за тај мегаломански пројекат, смишљен из истих разлога ко и Спејсијев, нађе једног реномираног архитекту или урбанисту који ће му рећи: „Браво, мајсторе!“

Премијер Вучић спада у оне људе који мењају експертска звања из дана у дан. Понедељком је наш познати форензичар, уторком признати стручњак за црну металургију, средом је доктор економије, четвртком авио-инжењер, а петком се ради о чувеном архитекти. Такав какав је, мултипрактичан, свако мишљење које није његово, макар се радило о вапају 40 најбољих српских архитеката под насловом „Хитно обуставите пројекат ‘Београд на води'“, или игнорише, или потписнике апела сматра за хејтере

Зато ће ускоро фантомка бити обавезна и ако дајеш неку изјаву против Београда на води.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Савамалски фантоми

* Обавезна поља