ПАРИЗ – Француска је позвала свог амбасадора у Риму „на консултације” после низа „срамних изјава” и „незапамћених напада” италијанских званичника, саопштило је француско министарство спољних послова, јавља АФП а преноси Бета.

„Француска је већ више месеци мета поновљених оптужби, неоснованих напада, и срамних изјава, што свако зна и има у виду. Ово је незапамћено од завршетка рата (…) Последња мешања представљају додатну и неприхватљиву провокацију”, навела је у изјави портпаролка Ке д’Орсеја Агнес фон дер Мил.

Кап која прелива чашу био је сусрет, у уторак у Француској, италијанског вицепремијера и лидера Покрета Пет звездица Луиђија ди Маја са представницима француског протестног покрета „жутих прслука”.

Ди Мајо је на друштвеним мрежама објавио да је разговарао са „жутим прслуцима” и навео да је „ветар промена прешао Алпе”, што је два пута поновио. До тог сусрета је дошло после низа изјава ди Маја и министра унутрашњих послова Матеа Салвинија, лидера екстремне деснице, против француске владе.

Салвини је изразио наду да ће се француски народ ускоро ослободити „веома лошег председника (Емануела Макрона)”. „Имати несугласице је једна ствар, инструментализација односа у изборне сврхе је нешто друго”, навела је фон дер Мил.

Луиђи ди Мајо и Емануел Макрон

Салвини покушава да организује европски фронт екстремне деснице пре европских избора 26. маја. Друга, проевропскија страна, оличена је у Макрону.

„Кампања за европске изборе не може оправдати мањак поштовања према сваком народу или његовој демократији. Сви такви акти стварају озбиљну ситуацију која доводи у питање намере италијанске владе у погледу односа с Француском”, навела је портпаролка Ке д’Орсеја.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Француска повукла амбасадора из Рима

* Обавезна поља