Србија је пала из групе слободних земаља у групу делимично слободних земаља на скали основних слобода.

То је објавила организација Фридом хаус у свом новом извештају „Слобода у свету 2019“ у уторак, а у среду је стигла реакција премијерке Ане Брнабић.

Како се наводи у извештају, Србија се у односу на прошлу годину погоршала за шест поена у условима политичких права и грађанских слобода, и ове године има 67 поена и сврстава се у групу земаља које су имале највеће губитке у једној години.

У годишњем извештају процењује се стање слобода у 195 земаља и 14 територија током 2018. године, а земље се оцењују на скали до 100 поена, и затим сврставају у општи статус као слободне, делимично слободне или неслободне.

“Статус Србије је пао са слободног на делимично слободан због погоршања у одржавању слободних избора, настављених покушаја владе и властима блиских медија да подривају независне новинаре кроз правно узнемиравање и кампање блаћења и де факто акумулацији извршних овлашчења председника Александра Вучића које је у супротности са његовом уставном улогом”, наводи се у извештају.

У делу извештаја о Балкану наводи се да председник Србије Александар Вучић и председник Црне Горе Мило Ђукановић „настављају да учвршћују своју државну моћ око себе и својих клика, подривајући основне стандарде добре владавине и превазилазећи њима додељене уставне улоге“.

“Антидемократске вође у централној Европи и на Балкану, укључујући оне који су дрско учврстили власт ван уставних ограничења, настављају да подривају институције које штите слободе изражавања и удруживања и владавину права”, наводи се у извештају.

Поред Србије и Мађарска је прешла из слободне у деломично слободну земљу због напада премијера Виктора Орбана и његове странке Фидес на демократске институције.

У Европи од 625 милиона људи, 83 одсто живи у слободним земљама, четири одсто у делимично слободним, а 13 одсто у неслободним.

Као деломично слободне су означене Србија, БиХ, Црна Гора, Албанија, Македонија, Косово, Мађарска, Молдавија и Украјина, а као неслободне Русија и Белорусија. Све остале државе у Европи имају статус слободних.

У 2018. години слобода у свету забележила је пад 13. годину заредом. Пад је обухватио разне земље у сваком региону – од дугогодишњих демократија као што су САД до учвршћених ауторитарних режима као што су Кина и Русија, наводи се у уводном делу извештаја.

У периоду између 2005. и 2018. удео земаља које нису слободне порастао је на 26 одсто, а оних које су слободне је пао на 44 одсто.

Општи пад у слободи је и даље мали у поређењу са напретком оствареним током 20. века, али је схема стална и злослутна, и указује да је демократија у опадању.

Режим се „не слаже“ са извштајем

Премијерка Ана Брнабић сматра да је извештај “Фридом хаус”-а, у коме се наводи да је Србија делимично слободна земља, недовољно објективан и да се бави неким перцепцијама са којима се она не би сложила.

Брнабић је новинарима рекла да то не значи да је тај извештај за њу ирелеватан и поручила да ће се њиме бавити како би се ствари у Србији унапредиле.

“Што се тиче извештаја ја морам да кажем да ћу детаљно да прочитам, он је за мене релевантан као и остали извештаји”, рекла је премијерка.

Она је рекла да се пак са тим извештајем не слаже, наводећи да не осећа да живимо у делимично слободној земљи већ да, како каже, живимо у слободнијој земљи него пре неколико година.

Слобода је, каже, када влада брине о грађанима, показујемо им да је на услузи и ослобађа њихово време да они раде неке друге ствари.

Савез за Србију оценио је да је пад Србије из групе слободних у групу „делимично слободних“ земаља, по резултатима истраживања организације Фридом хаус, „још један у мору доказа да је режим Александра Вучића ауторитаран“.

Позивајући се на истраживање које се бави фундаменталним слободама у 195 држава, Савез је у саопштењу навео да је Србија смештена у групу „делимично слободних држава“ са Црном Гором због „изборних нерегуларности, застрашивања и негативне кампање прорежимских медија и владе који покушавају да осујете рад независних новинара“.

„Ово је још један у мору доказа да је режим Александра Вучића ауторитаран и то сада и светској јавности постаје јасно. Док оптужује опозицију за насиље, непоштовање права и слобода, власт оличена у једноумљу Александра Вучића гаси сваки смисао институцијама, застрашује медије и на све начине прогони оне који мисле другачије и који се усуде да се овом безумљу супротставе“, навео је Савез за Србију.


Извор: Бета, Н-1, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Извештај Фридом Хауса и реакције

* Обавезна поља