kambadelisПАРИЗ – Шеф владајуће Социјалистичке партије у Француској Жан-Кристоф Камбаделис, блиски савезник председника Франсоа Оланда, написао је данас отворено писмо немачком народу у коме га позива да преиспита своје место у Европи.

Писмо које почиње речима „mein lieber Freund” (мој драги пријатељу) открива како су односи две државе, оснивача Европске уније, били затегнути око Грчке, где се Немачка супротставила Француској захтевом за оштрије услове споразума о финансијској помоћи Атини.

„Европа, мој драги пријатељу, не разуме тврдоглавост ваше државе у слепом праћењу пута штедње”, написао је Камбаделис.

„Да ли је ваша земља заборавила подршку коју јој је Француска дала одмах након ужасних злочина почињених у ваше име?”, упитао је аутор.

У писму се наводи подршка Француске Немачкој да се уздигне из пепела Другог светског рата, укључујући Маршалов план 1947, план да се смањи страни дуг Немачке 1953, и дипломатско зелено светло након пада Берлинског зида 1989, пренео је Ројтерс.

„Берлин треба да се присети ове лекције из историје, као што даје лекцију Атини у одржавању куће”, истакао је у свом писму Камбаделис.

„Француска и Европа су омогућили Немачкој да постане сила каква је данас…Мој драги пријатељу – Немачка мора да се сабере и то брзо!”, поручио је Камбаделис.

Писмо је уследило дан пошто је француски парламент подржао споразум између Атине и њених међународних кредитора, али тек након дебате у којој су изражена дубока неслагања око начина на који је Европа поступала према овој кризи.

Многи из француске левице сматрају да је Оланд пропустио прилику да се успротиви политици штедње коју је подржала Немачка и друге, већином северне, чланице ЕУ, док га конзервативци из редова опозиције оптужују за нарушавање француско-немачких односа.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Француско писмо Немцима

* Обавезна поља