oluja-5-strana.pngАмерички војници неће марширати 5. августа Вуковарском улицом у Загребу и тако неће, како се у тамошњој јавности очекивало, својим присуством увеличати обележавање двадесете годишњице операције „Олуја”. У Хрватској тешко могу да се помире са овом вешћу и покушавају да открију шта стоји иза овакве одлуке Вашингтона, који је био главни војни савезник Загреба и захваљујући коме је „Олуја” „успешно” завршена протеривањем 220.000 Срба са њихових огњишта.

Како у изјави за „Јутарњи лист” каже један неименовани саговорник: „Ако не ступају својом чизмом на паради, све друго је споредно”. Слањем својих војника америчка дипломатија упутила би снажну подршку хрватској политици и војном савезништву са Хрватском, те јасну поруку да је за њих „Олуја” била легитимна операција у којој нису почињени злочини за које је оптуживана Хрватска.

Сада у Загребу верују да је била велика грешка везати параду за обележавање „Олује”. Без обзира на ослобађање генерала Готовине и Маркача, позивање страних војника значило је да се од тих држава тражи да се одлуче за „Олују” или против ње, а то у овом тренутку не одговара ниједној држави. Овај загребачки дневник закључује да те државе заправо не желе да распирују сукобе у региону.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је рекао да ће Београд пажљиво пратити које ће земље послати војску на параду 5. августа, те да ће њихово учешће сматрати антисрпским ставом.

„Србији су замерали што је послала војску на војну параду у Москву, а сада су на параду коју Хрватска организује поводом ’Олује’, у којој је убијено више хиљада и протерано више стотина хиљада Срба, позване и војске неких других земаља. Учешће њихових војски на паради носи веома јасну негативну поруку према Србији”, поручио је Дачић.

Исфрустрираност Загреба, чијем позиву се, за сада, одазвала само Словенија (како је најављено, не долазе ни Британци ни Немци), донекле је и разумљива. Наиме, међународни судови, Хашки трибунал и Међународни суд правде својим пресудама на известан начин озаконили су „Олују” као легитимну акцију хрватске војске. У ослобађајућој пресуди Анти Готовини Апелационог већа Трибунала, председавао судија Теодор Мерон (који је према „Викиликсовим” белешкама подносио извештаје америчким владама) стоји и да је „утврђено да се одлазак српских цивила из Книнске крајине после законитих артиљеријских напада хрватске војске не може сматрати депортацијом”. А Суд правде је, прихватајући аргументацију Хрватске у спору са Србијом по међусобним тужбама за геноцид, закључио „да није утврђено да је било незаконитог, неселективног и намерног гранатирања градова у Книнској крајини”.

Владислав Јовановић, бивши министар спољних послова СРЈ, одлуку Америке да не дође на војну параду сматра логичном, јер је Вашингтон директно повезан са „Олујом” и са кршењем ембарга на испоруку оружја једној од зараћених страна у БиХ.

knin-tudjman-gotivna_12

„Тиме је прекршено неколико резолуција СБ и ово парадирање би их вратило у прошлост. Морали би се оправдавати, што је неугодно за једну велику силу. Они сада неће да истерују зловољу Хрватске према Србији, него хоће да убрзају истискивање Русије са Балкана. А таква парада са глорификовањем нерашчишћених делова из ратне прошлости у бившој Југославији само би везала пажњу за споредни, а не за главни колосек који циљају”, оцењује Јовановић.

Он је уверен да су Американци и Британци учинили огромну услугу Русима са резолуцијом о Сребреници, јер се Москва појавила као заштитница свих Срба. Поред тога, нашла се на Балкану насупрот западним силама, које су се јавно декларисале као супротстављене Србији и српском народу. Зато сада треба то што пре да исправе тиме што би ЕУ брзо отворила приступна поглавља Србији.

И Слободан Јанковић из Института за међународну политику и привреду верује да одлука САД има много више везе са Русијом него са Србијом.

„Дешава се на Балкану, али се тиче Русије. Не верујем да ће марширати неке велике трупе НАТО-а, али чињеница да Хрватска приређује тако велико обележавање за њих је битна, како би потврдили још једном како су водили ослободилачки рат. Као држава су увек настајали у заједници са неким као подређена сила. У Другом светском рату као експозитура нациста и фашиста и сада опет као експозитура НАТО-а и Немачке. По свему судећи, јасно је да имају подршку Запада и да је сваки вид међународног присуства и подршка Хрватској, али и у ширем контексту дестабилизација Балкана, али не само због Србије”, каже Јанковић и подсећа да је „Олуја” била прва операција НАТО-а ван територије савеза, да се други пут то десило 1999. године приликом агресије на СРЈ, чиме су САД спроводе доследну и континуирану политику.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто САД бојкотују војну параду у Хрватској?

* Обавезна поља