fridman 1ЊУЈОРК– Слабљење глобалних сила може довести до кризе какву систем садашњег светског поретка не може да реши, а онда следи рат, упозорава амерички геополитички експерт Џорџ Фридман.

„Када земље попут Немачке, Кине и Русије слабе и замењују их неке друге, онда почињу системски ратови”, објашњава он за њујоршки пословни сајт „Бизнис инсајдер”.

Тада ствари, наводи Фридман, постају озбиљне јер између сила још није успостављена равнотежа.

„Тако је, када се Немачка ујединила 1871, све пукло. Јапан је доживео успон почетком 20. века, и тада је настао хаос. И сада је на помолу системска промена. Спремите се за рат”, поручује Фридман, који је оснивач нове онлајн публикације „Geopolitical Futures” и обавештајне корпорације „Stratfor”.

Он примећује да је деструктиван међудржавни рат честа карактеристика глобалне политике и упозорава да би се такав рат могао поново догодити.

Такође, напомиње да су се раније међународни посматрачи заваравали да ратова међу државама више неће бити.

„Од 1815. до 1871. године у Европи није било никаквих међудржавних ратова. А онда је избио велики Први светски рат”, подсећа амерички геополитички експерт.

Према његовим речима, у модерно доба је сваки период мира припрема за насилни обрачун.

fridman„Нема века који је прошао без системског рата”, констатује Фридман, објашњавајући да такав рат подразумева потрес целокупног система.

Он у анализи креће од претпоставке да сваки међународни систем, било да је реч о алијанси конзервативних снага у Европи која је одржала мир после Наполеонових ратова или поретку после хладног рата на челу са САД, има „урођене” фаталне слабости.

Семе сопственог уништења, сматра Фридман, има и данашњи међународни систем.

Садашњи светски поредак и даље је подложан кризама које сам систем није у стању да реши, а једна од њих би могла да произиђе из слабљења глобалних сила, закључује Фридман.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Фридман – Нека се свет припреми за рат!

* Обавезна поља