Kiril-Nikolic-dokazao-prijateljstvo-sa-RusijomМОСКВА – Председник Србије Томислав Николић састао се данас са Патријархом московским и све Русије Кирилом који је рекао да је Николић одавно заслужио посебну награду која му је данас уручена, јер је „читавим животом и делом доказивао врлине православља и велико пријатељство и братство са Русијом”.

„Руси и Срби су и у прошлости и будућности нераскидиво повезани”, рекао је председник Николић и нагласио подршку улози Русије у борби против међународног тероризма и напорима да поново успостави добре односе са Европом, наводи се у саопштењу Прес службе председника.

Након састанка Патријарх московски и све Русије Кирил на свечаној церемонији уручио је председнику Николићу посебну награду, Међународног фонда јединства православних народа, која носи име Његове Светости Патријарха московског и све Русије Алексеја II.

Председник Републике и партијарх Кирил разговарали су о стању хришћанства у Европи, мигрантској кризи, о сусрету Патријарха Кирила и папе Франциска у Хавани, пријатељству Русије и Србије.

Патријарх московски нагласио је да је изузетно срећан због сусрета са папом Франциском и да су братски поделили бригу о хришћанству.

Након уручења награде председник Николић обратио се присутнима на руском језику.

Уз председника Николића лауреати ове награде били су и Патријарх бугарски Њ. С. Неофит, као и председник Државне думе Руске Федерације Сергеј Наришкин.

На крају свечаности камерни хор извео је српску песму „Тамо далеко”, наводи се у саопштењу.

Николић: Награда за садашњост и обавеза за будућност

МОСКВА – Председнику Србије Томиславу Николићу уручена је данас у Москви награда Фонда јединства православних народа, а он је том приликом поручио да то признање разуме као потврду свега што је Србија до сада учинила, али и као обавезу за будућност.

И у будућности, истакао је, доприносимо истицању порука хришћанских, православних и свесловенских врлина и да кроз њих промовишемо цивилизацијске вредности.

„А ја никада нећу посустати, моја вера у Бога и љубав према свима вама, јесте и биће трајна вредност, неисцрпни извор снаге”, поручио је српски председник у свом обраћању након што му је награду уручио патријарх московски и целе Русије Кирил.

Он је рекао да признање које је данас примио у друштву људи заслужних за промовисање хришћанских и православних вредности, представља велику част за све грађане Србије, јер, како је казао, без њихове искрене привржености јединству православних народа и подршке, данас не бих стајао пред вама.

„Прихватам га као потврду вековног братства између наших народа и држава, као признање грађанима моје земље који приврженост идеји свесловенског културног простора потврђују на много начина. Зато моју захвалност на указаној части прихватите као захвалност коју један грађанин Србије прима у име свих”, навео је председник.

За њега је, казао је, овај тренутак изузетан, као „драгуљ у круни успеха” који долазе после много година мука, одрицања и напорног рада.

nikolic-kiril

„За српски народ, нулта симболика препозната у имену награде коју носи – Патријарх Московски и целе Русије Алексеј Други. Почивши патријарх је поделио са мојим народом најтеже тренутке током бомбардовања. Испред храма посвећеног Светом Сави, заједно са блаженопочившим патријархом Српским Павлом, упутио је молитве свевишњем за спас братског српског народа. Зато је за све грађане моје земље ово признање знамен којим смо и награђени и обавезани”, казао је.

Истакавши значај Међународног фонда јединства православних народа који сваке године додељује ово престижно признање заслужним институцијама и појединцима из целог света, Николић је рекао:

„Неодвојиви део сваког садржаја који већ две деценије Фонд успешно промовише је и очување основних порука: хришћанских, православних и, у случају Србије, светосавних. Драгоцен је рад Фонда на очувању језика и писма, учењу о посебностима народа и држава у оквиру образовних система, садржаја културе и њиховој размени – на заједничким задацима сваке државе и цркве којима су православље и хришћанство заједнички именитељ”.

Постојање и континуитет рада Међународног фонда јединства православних народа од суштинске је важности колико за све које окупља, толико и за цео свет, за сваког човека, без обзира на нацију и вероисповест којој припада, казао је председник и додао да је „то наш цивилизацијски допринос укупној култури човечанства”.

Николић је приметио да данашњи свет хрли ужурбано у два смера: развој и деструкцију.

Неки, казао је, за ноћ потроше што за годину изграде, а некима је, додао је, за ноћ провода мало оно што сиромашни стекну за годину.

„Државе ратују, а крију се под изговором да је дошло до судара религија. Религије не ратују, зато што је добар сваки човек који верује у Бога, без обзира како га назива и у каквом храму му се моли. Верујући људи требало би да сарађују међусобно, притом чувајући и поносно истичући свој идентитет”, навео је председник.

Данас је, поручио је, у највећој опасности хришћанска идеја, сутра ће бити нека друга.

„У наше доба када сви причају о толеранцији и богатству различитости, опет су хришћани у многим државама поново натерани у подруме, да тајно исповедају веру. Али, невоља је хришћане зближила, данас између себе сарађују боље него икада, чувајући посебности и изворне вредности”, рекао је председник Николић истакавши да је ова генерација тек једна цигла у цивилизацијском трајању.

„Наш задатак је да будемо ослонац будућим неимарима знања и напретка, који ће свој траг у времену градити ослоњени на оно што им оставимо, на очувању језика и писма, баштине и традиције, историјских поука и порука мира, толеранције, православља, хришћанске љубави. Нека на нашим темељима граде будућност разумевања међу свим људима”, казао је.

Такве идеје, истиче, и настојања да нашој деци оставимо бољи свет од оног који смо наследили, учење саборности, несебичног давања и праштања, млади нараштаји увек ће налазити у раду Међународног фонда јединства православних народа.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Патријарх Кирил уручио награду Николићу

* Обавезна поља