kosovo-dres2БЕОГРАД – Фудбалски савез Србије упутио је протестно писмо председнику Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Сепу Батеру у којем се захтева да та организација опозове одлуку којом је Косову дозвољено да игра пријатељске мечеве.

Повод за ову реакцију ФСС били су, како је истакнуто у саопштењу, инциденти на јучерашњјој утакмици у јужном делу Косовске Митровице, када су, упркос договореним условима, играчи Косова на дресовима носили грб непризнате државе.

„Подсетимо, чанови Одбора за хитна питања ФИФА су на седници одржаној 13. јануара ове године донели једнострану одлуку о омогућавању одигравања пријатељских утакмица сениорске селекције такозваног ФС Косова, али под одређеним стриктним условима – без истицања било каквих националних обележја на дресу, стадиону, без интонирања националних химни и уз обавезно постављање звездице у величини слова „О” поред имена Косово. Већ на првој утакмици по доношењу поменуте одлуке виђен је низ пропуста, грешака и вређања националних симбола Републике Србије”, каже се у саопштењу ФСС.

Наводи се да се дошло до доказа да су играчи домаћег тима на дресу носили грб такозваног ФС Косова.

„ Ово посебно чуди с обзиром да су званична лица на утакмици морала да прегледају опрему уочи почетка меча и у складу са одлуком Одбора за хитна питања ФИФА нареде уклањање истих. Поред званичника, утакмици је присуствовао и специјални посматрач ФИФА, који такође није реаговао. У том циљу, ФС Србије захтева покретање дисциплинског поступка против свих званичника ове утакмице”, наводи се у сапштењу.

Подсећа се да су пре почетка утакмице испред стадиона, „навијачи запалили заставу Републике Србије и на најтежи могући начин вређали симболе наше земље“

Такође, истиче се да су током утакмице присталице домаћег тима погрдним повицима вређали српску нацију и државу.

ФС Србије је, како се даље наводи, 18. фебруара ове године, а по добијању информације да ће поменути меч бити одигран у Косовској Митровици, упутио званични допис ФИФА, упозоравајући их о могућим негативним последицама те одлуке.

„ Наиме, у северном делу Косовске Митровице живи велики број грађана српске националности и избор града-домаћина смо представили као планирану провокацију. На жалост, све се догодило како смо и претпостављали. Наша страховања да ће фудбалска утакмица бити искоришћена у политичко-пропагандне сврхе и са жељом прокламовања непостојеће државности, показала су се као апсолутно тачна”. истиче се у саопштењу.

ФСС оцењује између осталог да је фудбал јуче у Косовској Митровици „био у сасвим другом плану, а представа је искоришћена као директан акт напада на Републику Србију, наше грађане, симболе и државност“

ФСС на крају захтева од ФИФА „хитну реакцију у виду изрицања казни због поменутих сцена вандализма, национализма, шовинизма и ксенофобије”.

„Такође, ФС Србије се најоштрије дистанцира од донесене одлуке чланова Одбора за хитна питања ФИФА и захтева њено происпитивање и опозивање. Сви чланови фудбалске породице Србије су у претходном периоду чинили максималне напоре и показали огромну дозу разумевања за комплетну и комплексну ситуацију, али захтевамо да фудбалски спорт не буде параван за потитичко деловање међународно непризнате такозване државе Косово”, истиче се на крају у саопштењу ФСС.

————————–

Хрватски навијачи запалили српску заставу у Сент Галену

ЗАГРЕБ – Навијачи Хрватске запалили су српску заставу на утакмици против Швајцарске у Сент Галену (2:2), као одговор на изјаву министра за спорт Жељка Јовановића да није видео паљење хрватске заставе током утакмице са Србијом у Београду у претходним квалификацијама за Мундијал.

Хрватски медији објавили су данас фотографију на којој се осим паљења заставе види транспарент са поруком Јовановићу: „Хоћеш ли је сада видети”.

Такође, део навијача узвикивао је слогане „За дом спремни” и „Ајмо усташе”, због којих се селектор Хрватске Нико Ковач извинио и поручио да таквима није место на стадиону.

Хрватски навијачи изнели су и транспарент „Четници хрватског ногомета, стиже вас Олуја навијачког покрета”, изнад којег су су били нацртани ликови челника ХНС-а Давора Шукера, председника Динама Здравка Мамића, премијера Хрватске Зорана Милановића и председника Европске фудбалске уније Мишела Платинија.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ФСЈ сада тражи опозив од ФИФЕ

* Обавезна поља