ći langПЕКИНГ – Санкције нису најбољи начин да се реши криза у Украјини, саопштило је данас кинеско министарство спољних послова, након што је кримски парламент гласао за припајање Русији, у драматичној ескалацији кризе у том региону.

Кина и Русија, које су сталне чланице Савета безбедности УН, имају блиске везе и слажу се око многих светских дипломатских питања као што је криза у Сирији.

Амерички председник Барак Обама наложио је увођење санкција одговорнима за руску војну интервенцију у Украјини, укључујући забрану путовања у САД и замрзавање њихове имовине у САД.

Он је поновио изјаве лидера ЕУ и прозападне владе у Украјини да би спровођење референдума о отцепљењу Крима било кршење међународног права.

Портпарол кинеског министарства спољњих послова Ћин Ганг изјавио је да је важно наћи политичко решење.

„Кина се доследно противила олакој употреби санкција у међународним односима или коришћењем претње санкцијама”, рекао је он.

„Надамо се да у актуелној ситуацији све стране могу предузети кораке како би се спречило даље погоршање тензија и радило на проналажењу начина за политичко решење кризе. То је кључни пут изласка из кризе”, додао је портпарол, пренео је Ројтерс.

На питање да ли Кина сматра да би референдум на Криму био кршење међународног права, Ћин није директно одговорио.

„Позивамо све стране у Украјини да мирно реше релеватно питање у оквиру правног оквира путем дијалога и преговора и најискренијег очувања интереса свих грађана Украјине, као и да што пре поново успоставе ред и очувају мир и стабилност у овом региону”, казао је он.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина – Санкције нису решење

* Обавезна поља