Европска унија предузеће мере заштите у случају да САД под изговором санкција спроведу индустријску политику под слоганом „Америка пре свега“, изјавио је министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел у интервјуу „Рајнише посту“.

„Ми ћемо се заштитити од индустријске политике под слоганом ’Америка пре свега‘, која се спроводи под изговором санкција“, саопштио је Габријел, преноси прес-служба Министарства спољних послова Немачке.

Габријел је истакао да је за Европу важно да превазиђе украјинску кризу и политички притисак на Москву, али да је то могуће само под условом да ЕУ и САД делују „заједнички и јединствено“.

„Још увек има времена. Очигледно је да председник Трамп још није донео одлуку да ли ће пооштрити санкције Русији и на који начин. У сваком случају, закон предвиђа претходне консултације са нама, Европљанима, пре него што се то догоди“, додао је немачки министар.

Према његовим речима, он намерава да искористи ту могућност разговора. „Налазићу се у блиском контакту са (америчким државним секретаром) Рексом Тилерсоном“, објаснио је Габријел.

Амерички Конгрес раније је одобрио закон о новим антируским санкцијама. Сада њега треба да потпише Доналд Трамп. Као одговор на то, Москва је наредила да САД смањи број запослених у дипломатским представништвима у Русији.

Европска унија негативно је реаговала на нове санкције, јер једна од одредаба документа подразумева рестриктивне мере против руских енергетских пројеката, између осталог и у Европи.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Габријел – Заштита од америчке политике санкција

* Обавезна поља