Американци иду на заоштравање ситуације, а нису прорачунали све геополитичке мере које њих саме могу да погоде

Вашингтон би, према писању листа „Политико“, наредна дана могао увести економске санкције Кини због наводне неактивности у вези са ситуацијом око Северне Кореје. Стручњаци оцењују да би овакав потез САД према Пекингу, у светлу заоштравања односа са Русијом, Америку потпуно изоловао.

Алексеј Маслов, оријенталиста и предавач руске Високе школе економије, уверен је да је комплекс антикинеских мера у САД одавно разрађен, а да је питање само колико је Вашингтон спреман да га примени.

„Мислим да политичари у Вашингтону који добро познају ситуацију између Кине и Северне Кореје такође јако добро разумеју да од Пекинга сада траже немогуће. Они користе управо ову ситуацију како би вршили притисак на Кину и како би показали да наводно Пекинг није у стању да реши ову ситуацију. Суштина је да Вашингтон жели да смањи утицај Пекинга у региону. Међутим, и Кина може да покаже својим партнерима у Азији да се САД не руководе промишљеном стратегијом, већ на њих утиче сујета, због чега и нису поуздан политички партнер“, каже Маслов за Спутњик.

Према његовим речима, Кина има читав комплекс полуга и мера којима може да утиче на Северну Кореју — од ограничавања испорука нафте до смањења обима трансфера севернокорејског новца преко кинеских банака.

„Међутим, ако Кина примени те мере, то би довело не само до поскупљења живота у Северној Кореји већ сасвим сигурно и до заоштравања ситуације и некаквог одговора. На пример, може доћи до локалних конфликата. Једино што Кина сада може да учини јесте да разумно ограничи поступке Северне Кореје и објасни преговарачке позиције, односно да утврди шта је то на основу чега Северна Кореја може да замрзне свој нуклеарни програм. То ће бити више него довољно“, категоричан је Маслов.

Историчар Немања Старовић за Спутњик каже да иако су најаве могућег увођења режима економских санкција Кини у складу са Трамповим најавама током предизборне кампање да ће фокус америчке спољне политике бити базиран на изравнавање дипломатских и економских рачуна са Кином, оне са аспекта реалполитике ипак немају превише смисла.

„Америка, иако представља највећу светску силу, ипак није острво и не може да делује изоловано у односу на остале битне геополитичке играче. Ако имамо у виду чињеницу да у последњих неколико седмица долази до озбиљног заоштравања односа са Руском Федерацијом али и ЕУ, пре свега са Немачком, било би крајње некорисно истовремено затезати односе са Кинезима. У том смислу не верујем да ће до успостављања економских санкција према Кини заиста и доћи, а ако се то и деси, реперкусије по САД би биле огромне. Не само у дипломатском и економском већ и безбедносном смислу јер би на неки начин увеле САД у фазу изолације, што никако не може повољно да се одрази на ту државу“, објашњава Старовић.

Како каже, Америка је последњих неколико деценија често посезала за економским санкцијама како би на неки начин казнила режиме у државама које јој се супротстављају, али да су, нажалост, највише трпели грађани тих земаља. Старовић подсећа да је током десетак година америчких санкција које су примењиване на Ирак страдало око пола милиона деце.

„То је директна последица санкција и довољно говори о моралности таквог вида кажњавања држава. Међутим, цео овај случај са Кином има своју унутарполитичку димензију, то јест не би ме изненадило да управо овакви потези представљају још једну серију изнуђених решења према Трамповој администрацији од стране политичко-интересних кругова. Пре свега клинтониста, либерала, и неоконзервативаца који се понашају у складу са принципом ’што горе-то боље‘, односно изнуђеним потезима желе да уведу спољну политику САД у катастрофу, како би се урушило поверење у ефекте председништва Доналда Трампа“, истиче Старовић.

И члан комитета Савета федерације за међународне послове Игор Морозов сматра да Американци праве стратешку грешку када је реч о Русији и Кини.

„Изгледа да они чине неколико непажљивих геостратешких корака у свету, где се за последњих 20 година одвијао процес глобализације светске економије и постављени су савршено нови системски блокови економске сарадње, где би даље интервенције САД могле да доведу до рушења ове концепције света. Мислим да Американци сада иду на то да доведу до заоштравања ситуације, а да нису претходно прорачунали све геополитичке мере које њих саме могу да погоде, односно оне мере које против њих може да примени консолидовани Евроазијски блок, па и ЕУ“, објашњава Морозов за Спутњик.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Уводи ли Вашингтон санкције целом свету?

* Обавезна поља