gasic snsБЕОГРАД – У Српској напредној странци тврде за Данас да су социјалисти притискали тужилаштво и полицију у случају Бранка Лазаревића, бившег шефа кабинета Ивице Дачића.

Након питања потпредседника СНС Небојше Стефановића упућених лидеру Јединствене Србије Драгану Марковићу Палми „зашто случај Лазаревић није покренут пре два-три месеца“ и „да ли су он, или лидери његове коалиције, тражили одлагање овог случаја“, још један потпредседник напредњака Братислав Гашић каже за Данас да је управо СПС притискао тужилаштво и полицију да се одложи саслушање Лазаревића, који се сумњичи да је из МУП одавао поверљиве информације нарко-клану Дарка Шарића.

Гашић наводи да СНС увек принципијелно захтева да се сваки случај у вези с организованим криминалом и корупцијом без одлагања процесуира и да саслушање Бранка Лазаревића нема везе с политиком и изборима. „Није СПС на нас вршио притисак, јер нисмо ми ти који хапсимо, није Александар Вучић тај који хапси, него тужилаштво и полиција. Није СПС тражио одлагање од СНС, већ од тужиоца и полиције“, рекао нам је Гашић, истичући да „не треба ништа заустављати, ни у предизборној трци, ни после избора, јер криминал је криминал, а лопови су лопови“.

Жестоки сукоб СНС и коалиције СПС-ПУПС-ЈС покренуо је јуче пре подне Драган Марковић Палма, који је, коментаришући дешавања са Лазаревићем, рекао да се „годинама пакују такве ствари“. „Ставе нешто у фиоку и онда стално ваде. То је више политичка ствар него полицијска, али не кажем да је овде у питању данашња политика или наш коалициони партнер… Имам пуно право да сумњам зашто до саслушања није дошло пре два или три месеца. Када је у питању господин Лазаревић, све док се не докаже да је крив, могу да кажем да је он невин. Пресуда је оно што може да каже да је неки човек нешто учинио“, рекао је Марковић за РТВ Б92.

Лидер ЈС је одбацио наводе таблоида да је Лазаревић на саслушању рекао да га је са Родољубом Радуловићем Бананом упознао Дачић и рекао да „заврши све што му треба“. Упитан да ли Дачић бити „српски Санадер“, Марковић је рекао да су то „приче за малу децу“.

Одмах потом огласио се преко медија Небојша Стефановић из СНС и поставио Палми низ питања, којима се СПС доводи у везу с притисцима на правосуђе и МУП.

Лидер СПС Ивица Дачић покушао је да смири ситуацију, изјавивши да лидер СНС и вицепремијер у техничкој влади Александар Вучић нема никакве везе с покретањем случаја Лазаревић, нити са тајмингом „када ће се ту шта дешавати“. „Тај случај треба да буде лишен свих политичких примеса. Он ни на који начин не утиче негативно на моје односе са СНС и Вучићем. Ово желим да кажем како не би долазило до непотребних свађа између СНС и СПС“, рекао је Дачић новинарима и апеловао на све политичаре, његове колеге у странци, коалиционе партије, „па и на Драгана Марковића“, да смире страсти и не уносе политику у цео случај.

Ивица Дачић је такође рекао да институције треба да раде свој посао и да „једва чека“ да процес против Лазаревића буде доведен до краја, а Дарко Шарић ухваћен, како би сви који су сарађивали са њим могли да буду процесуирани. „Мислим да би неки други требало да се забрину, а не ја“, закључио је Дачић.

Заменик председника ПУПС Милан Кркобабић јуче није желео да каже подржава ли ова партија коалиционе партнере у ставовима у вези са случајем Лазаревић, али потпредседник ПУПС Момо Чолаковић оценио је за Данас да се његова странка „разликује од свих“. „У нашој странци нема никаквих таквих трачева и подметања. ПУПС то не ради. А други што раде то, то је њихов проблем и му у то не желимо да улазимо, иако мислимо да није у реду“, истакао је Чолаковић.

Професор ФПН Зоран Стојиљковић каже за Данас да је јасно да се овде ради о борби за предизборне рејтинге.“То је сада питање колико нешто, што се нормално мора процесуирати и што је на европској агенди, добија на спиновању у зависности од динамике политичких дешавања и изборне кампање. Сви би морали да кажу да ли постоји нека врста инструментализације. Типично је да сви они у време кампање крену да се баве политичком тражњом, односно интересима грађана, и ишчитавају како неке поруке могу да буду прихваћене у јавности. Зашто је то ствар која није била пре три или шест месеци и какве су ту рачунице, то они треба да положе рачун. Важан је и пример напредњака који су, да би били убедљиви, отворили случај Универзал банке и ухапсили свог човека“ закључио је професор Стојиљковић.

Палма покушава да “прикочи”

Драган Марковић Палма, након жестоких прозивки из СНС, огласио се саопштењем за јавност изјавивши да се његова изјава дата у вези са случајем Бранка Лазаревића “односила на неке раније владе, а не на актуелну”. „Премијер Ивица Дачић, који је и министар унутрашњих послова, као и први потпредседник Владе Александар Вучић, који је задужен за борбу против организованог криминала и корупције, доказали су да нема заштићених, те да партијске књижице никога ко се огрешио о закон неће сачувати“, саопштио је Марковић.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Гашић – СПС притискао тужилаштво

* Обавезна поља