radoslav-sikorskiВАРШАВА – Споразум Јануковича и опозиционих лидера је више показивање воље него решење, изјавио је по повратку из посредничке мисије у Украјини шеф пољске дипломатије Радослав Шикорски и додао да је за сада споразум зауставио убијање.

„Споразум је оптималан за тренутак у коме је постигнут”, казао је на конференцији за новинаре Шикорски и додао да је реч о компромису који по природи ствари не може да потпуно задовољи све стране.

„Лидери опозиције морају да објасне на Мајдану шта се договорило. То ће за њих бити тест”, казао је шеф пољске дипломатије.

Шикорски је новинарима описао да је споразум висио о концу а да је помогло и подсећање на историју, на период од годину и по дана слободног деловања синдиката Солидарност у Пољској које су власти пресекле крваво, увођењем ванредног стања 1981. године.

На то су се односиле речи Шикорског када је данас излазио са састанка са лидерима опозиције „Биће ванредно стање, сви ћете бити мртви”, које је као претњу пренела телевизија ИТВ а пренели и страни медији, објаснио је Шикорски.

„Споразум је демонстрација политичке воље а не готове реформе ни решење свих проблема у Украјини. Он је само променио путању којом се кретала Украјина у другу (путању) у којој је сада можда могуће замислити владу која је до пре 24 часа била незамислива а која би могла да почне реформе и врати земљу на европски пут”, рекао је Шикорски.

Он је нагласио да сада Украјинци сами морају да преузму одговорност за своју земљу зато што свет не може да спасава Украјину против ње саме.

Шикорски, који је од четвртка боравио у Кијеву као емисар Европске уније, заједно са министрима иностраних послова Немачке и Француске, похвалио је вечерас конструктиван допринос Русије споразуму.

„Њен емисар је као искусни дипломата у неколико момената знатно олакшао дебату”, објаснио је Шикорски.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Споразум гест добре воље али не и решење

* Обавезна поља