JADRANKA JOKSIMOVIC_0БЕОГРАД –Српска министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да држава има начине да створи услове да се Парада поноса одржи 28. септембра у Београду.

Она је за радио-телевизију Србије казала да у земљи постоји јако пуно проблема и да је дошло време да се друштво „релаксира” од неких тема”.

„Наше друштво мора да поштује Устав, да се омогући слобода окупљања и да се пружи могућност свима да изразе своје људско право”, казала је Јоксимовићева.

Одржавање Параде поноса у оквиру Недеље поноса, према њеним речима, биле су тиме јучерашњег састанка с представником Владе Немачке за људска права Кристофом Штресером.

Штресер: Парада сигнал да држава штити права свих грађана

БЕОГРАД – Комесар немачке владе за људска права Кристоф Штресер оценио је данас да је за Србију, у контексту европских интеграција, важно да Парада поноса буде одржана, јер би тиме доказала да штити и поштује права свих грађана, укључујући припадника ЛГБТ заједнице.

Штресер, који је и посланик у Бундестагу, рекао је Танјугу да би одржавање Параде 28. септембра представљало „веома снажан сигнал” јер Немачка, као и друге чланице ЕУ, сматра да није довољно само имати добре законе, већ их треба и имплементирати.

„Србија је протеклих година усвојила веома добре законе о дискриминацији и сексуалним мањинама и ми очекујемо да ти закони буду имплементирани, а то се може десити само ако ти људи (ЛГБТ) имају иста права као и друге особе: право на слободно окупљање, слободан говор, и стога је веома важно да Парада буде одржана”, рекао је Штресер.

То би, према његовим речима, био веома позитиван и снажан сигнал у процесу приступања Србије ЕУ.

Он је нагласио да, лично, снажно подржава чланство Србије у ЕУ и да је то један од разлога из којих жели да нађе начине за заједничку сарадњу, „не против српске владе, већ заједно с њом”.

На питање шта ће бити ако Парада ипак буде из безбедносних разлога забрањена, Штресер је одговорио да то јесте кључно питање.

„Према схватању не само Немачке, већ свих земаља чланица ЕУ, заштита слободе окупљања је један од главних задатака државе и држава мора да омогући људима да демонстрирају”, истакао је он.

Немачки комесар је рекао да је јуче разговарао с неколико министара у Влади Србије и да је од свих добио позитивне сигнале и поруку да су свесни напора које треба уложити на путу ка ЕУ, посебно када је реч о преговарачким поглављима 23 и 24 – поштовању људских права и владавини права.

„Стекао сам утисак да постоји воља, али да они страхују да се не понове призори из 2010. године – насиље, повређени полицајци – и да таква слика Србије не оде у јавност широм Европе и света. Али, ја могу само да кажем да би било горе да парада не буде одржана”, напоменуо је Штресер.

Он је поручио и да не би било добро да превладају аргументи да нема довољно полицајаца да штите скуп.

„Чујем да ће истог дана, 28. септембра, бити три фудбалске утакмице ‘високог ризика’, а чуо сам јуче да покушавају да нађу ‘излазну стратегију’, а то не би било добро”, упозорио је он.

Јоксимовић са организационим одбором Параде

Министарка без портфеља у Влади Србије задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са представницима организационог одбора „Параде поноса” и поручила да је важно да покажемо да смо као друштво спремни да толеришемо и разумемо нечију различитост.

Она је истакла да је, такође, важно да се обезбеди законом загарантована права окупљања и изражавања остварују.

„Важно је да покажемо с једне стране, способност на безбедно изражавање посебности и, с друге стране, да покажемо да смо као друштво спремни да толеришемо и разумемо нечију различитост”, истакла је Јоксимовић.

Саговорници су се сложили да је поштовање мањинских права саставни део модерне демократије и друштва.

Представници организационог одбора „Параде поноса” истакли су да имају разумевања за укупну ситуацију у друштву, и да за државу постоје приоритетнији проблеми за решавање, али да то свакако неумањује потребу за заштитом и унапређењем људских права.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Геј парада као европски услов

* Обавезна поља