ataliГеополитика понижавања Русије, коју спроводи Запад, би, ако се настави, “ као природна последица довела до трећег светског рата „, упозорио је коментатор француско-белгијског недељника Виф-Експрес Жак Атали.

Атали, бивши председник Европске банке за обнову и развој и својевремени саветник француског председника Франсое Митерана, предочава да „није мало оних ту и тамо који би благонаклоно гледали на то да једна међународна затегнутост постане тако јака да омогући да се збришу страшни зупчаници финансијске кризе, запосле индустрије наоружања и успут штедише опљачкају порезима или одлагањем плаћања државних дугова, у име наводне нужности одбране отаџбине у опасности „.

“ Посебно Сједињене Америчке Државе, географски удаљене од будућих ратних попришта, а којима скоро да више нису потребни извори енергије на Средњем истоку или Средњој Азији, опасно се играју том стратегијом „, наводи Атали, професор економије, есејиста и романописац.

Та стратегија , наглашава он, Американцима може помоћи да превазиђу своју финансијску кризу, док би за Европљане било самоубилачки да их у томе опонашају, а они глупо дозвољавају да у то буду увучени.

Да се ситуација у то не изроди, нужно је да Запад с Арапима, Турцима и Русима поступи исто као с Немачком 1945-е, а то је да их уважава, не прекида никакву везу, одржи их у круговима моћи, понуди им заједничке пројекте , сматра коментатор француског Експреса и белгијског издања тог недељника.

Указујући на погубне историјске последице и ратове који су били изазвани понижавањем поражених или потенцијално моћних нација, Атали подвлачи да сада “ посебно с Русима треба прекинути бојкот који само штети Европи и придружити Русе ратним напорима за битку против екстремног ислама, с којим се они сучељавају свакодневно на Кавказу“.

Јер, како ставља до знања, понижавати Русију с намером да се она изолује од света, а под изговором да Русија није пристала на то да се према руско говорећим Украјинцима поступа као с грађанима другог реда, може је гурнути у то да постане непријатељ, с којим ће се једног дана морати борити.

Посебно је глупо што Пољаци, сматра Атали, све чине да изолују Русију, као што је Француска учинила све да око 1920-е изолује Немачку , поражену у Првом светском рату.

Атали, за кога угледни амерички часопис „Форин полиси“ каже да је један од сто најумнијих интелектуалаца у свету, доказ за претњу да се данашња ситуација у Европи изроди чак и у светски сукоб, види у томе “ што се у Вашингтону и Москви чују најгора националистичка, тврдњама о заверама набијена и ратнохушкачка становишта „.

“ А то најпростијим узајамним захуктавањем глупости и осећања понижености може довести до најгорег“, поручио је коментатор француско-белгијског недељника.

Атали закључује да би Француска могла, морала, да одважно предложи промену те доктрине…и да има храбрости да раскине с оним куд су се запутили остали Европљани и стане на чело геополитике уважавања, чак и по цену да неко време остане сама.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Геополитичко понижавање Русије може довести до рата

* Обавезна поља