gerasimovСавремени ратови су хибридне природе. Зато на такозване обојене револуције, сајбер нападе и на припремне радње за те револуције и нападе у формату „меке силе“ треба одговарати хибридним методама, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага и први заменик министра одбране Русије Валериј Герасимов.

На скупу у Академији војних наука разматрано је како се борити против „обојених револуција“. Реферат о томе поднео је Герасимов.

Како су саопштили учесници скупа, у свом реферату Герасимов је говорио о одликама савремених ратова, који су хибридне природе. Њихов неодвојиви део су такозване обојене револуције, сајбер напади и припремне радње у формату „меке силе“, пише московски дневни лист „Комерсант“.

Пошто су „обојене револуције“, које Министарство одбране Русије сматра суштински државним превратима, један од облика вођења хибридног рата, одговарање на њих коришћењем обичне војске није могуће: против њих се треба борити истим таквим хибридним методама, нагласио је Герасимов.

Он је поменуо дејства Русије у Сирији као пример комплексне борбе против терористичких група (која укључује дипломатске и друге невојне методе сарадње с другим државама).

У раду скупа су учествовали и потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин, чланови академије и широк круг експерата.

Председник Академије војних наука, генерал Махмут Гарејев, поднео је годишњи извештај о раду академије. Учесници су размотрили и реформу војне индустрије, модернизацију армије, испоруке оружја и могућност оснивања приватних војних компанија.

Последњу тему представио је први заменик председника одбора Државне Думе за индустрију, председник Лиге војних предузећа Владимир Гутењов.

gerasimov-putin

Рекао је да ће се ускоро појавити закон о војним приватним компанијама, а говор Герасимова је назвао „актуелним“. Међутим, одбио је да говори о детаљима из реферата.

Члан Академије војних наука Андреј Манојло такође је рекао да су говори били намењени специјализованом аудиторијуму, али је истовремено истакао да су припреме Генералштаба за борбу против обојених револуција „веома професионалне“.

„Обично се генерали припремају за ратове прошлости, али у овом случају Генералштаб гледа унапред“ – казао је он.

По његовом мишљењу, чланове мрежних структура за увлачење грађана у протесте треба прогласити учесницима хибридних ратова и „изједначити са диверзантима“.

„Такве мрежне структуре ни по чему се не разликују од оних које користе терористи. Искуство Министарства одбране стечено на Северном Кавказу и у сукобима у последње време могло би бити успешно примењено“ – сматра он.

По експертовом мишљењу, треба озбиљније приступити изради концепције такозване меке силе – њени поједини елементи постоје у концепцији спољне политике Русије, али су само обележени квачицама и у много чему копирају страна решења у тој сфери.

Медији су летос писали да је Војна академија руског Генералштаба на сопствену иницијативу започела израду метода у области борбе против „обојених револуција“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Герасимов о обојеним револуцијама

* Обавезна поља