patrijarh-irinejБЕОГРАД – Српски патријарх Иринеј упозорио је данас, поводом десете годишњице погрома над српским народом на Косову и Метохији, да страдања косовских Срба још трају.

Патријарх је, на свечаној академији у Народном позоришту у Београду поводом обележавања годишњице погрома, оценио да агонија започета 1389. нажалост још траје и да је можда још жешћа него што је почела.

Он је нагласио да се страдања на Косову и Метохији, тамошњег народа и његових светиња, одигравају у време када се поносимо добом у којем живимо, демократијом и слободом а да се погром догодио пред очима културне Европе и Америке.

Толика страдања која су се десила крајем 20. и почетком 21. века, према његовим речима, нису забележена ни у време када су Османлије освајале Косово и Метохију.

„Круна тих страдања, народа, земље и културе тога народа одиграла се пре десет година пред очима света”, подвукао је патријарх рекавши, да трагедија траје и данас.

Он је навео да је у погрому 2004. страдао царски Призрен са другим градовима, који су остали без српског народа.

„Од 1999. до 2004. спаљено је, уништено и разорено 135 цркава и манастира, од њих већина заштићени културно историјски споменици. Страдале су том приликом и неке највеће светиње као што је Богорица Љевишка, украс 14. века, Призренска богословија, која је на тим просторима и под Османлијама делала”, рекао је Иринеј.

„Света српска земља Косово И Метохија остала је без Срба. Све што се дешавало дешавало се у присуству оних који је требало да обезеде мир и некакво благостање свих народа који су живели на Косову и Метохији”, навео је патријарх, додајући да су уништена и српска гробља.

Истовремено је указао да су албанска гробља нетакнута у српским срединама на Косову и Метохији.

„Европа је мало учинила да колико-толико залечи ране српског народа, и да не говоримо о онима који су протерани, убијени, о жутим кућама. Таквих жутих кућа има много на Косову и Метохији и у тим кућама се догађало нешто што историја није забележила, да су жвим људима, Србима вадили органе. То је чињеница и истина о којима многи знају и преко којих се нажалост врло лако прелази јер се ради о српском народу”, истакао је патријарх.

Он је казао да очекујемо одговор од оних који су позвани да размишљају и буду носиоци мира, реда и поретка, на питање шта је српски народ скривио да се тако нешто дозволи.

Патријарх је казао да желимо да се корени српски не угасе, да светиње буду заштићене и да се омогући онима који желе да их посете, као и да се подари минимум мира, слободе и Косову, и оним малобројним житељима српског народа.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да данас не би требало говорити, већ само се сећати жртава – да је било правде и да су злочини кажњени.

Он је указао да се данас, први пут, у школама говори о погрому, а да не ћутимо већ говоримо јер они који су били дужни да заштите грађане без обзира на веру и нацију, нису говорили.

„Докле год постоји српски народ ми ћемо говорити јер они који су били дужни да то чине још увек ћуте”, истакао је Вулин, позвавши међународну заједницу, којој је Србија предала на веру Косово и Метохију, да поштује сопствене одлуке.

„Тражимо да у сваком споразуму који чини са нама, компромису који учинимо, да увек поведу рачуна да злочини нису кажњени, и да ћемо увек питати када ће бити, да хоћемо имена не само паликућа, већ и оних који су их послали и наредили им да то чине”, нагласио је Вулин и додао да онај ко мрзи, ко може да убија нема националност и веру.

Вулин је истовремено поручио да Србија неће дозволити да се културно наслеђе Срба преименује, однесе негде другде или да га неко присвоји.

Вулин је подсетио да је данас требало да буде у Приштини, у обновљеној цркви Светог Николе, на парастосу, али да му то није дозвољено.

Међународну заједницу он је упозорио да некажњени злочин прети увек да се понови и да некадашње паликуће могу лако да се појаве на сиријском ратишту, као бомбаши убице, у Мадриду, Лондону.

„Они који су научили да кидају крстове, пале цркве и куће, а остану некажњени, неће престати са злоделима”, подвукао је Вулин.

Михаел Фројнд, председник удружења пријатељства Израел-Србија, казао је да је дошао да покаже солидарност са грађанима Србије поводом сећања на погром, када је више десетина хиљада албанских муслимана кренуло у кампању етничког чишћења.

„Ако албански екстремисти немају поштовање према мртвима неће имати ни поштовање према живима. То је био очигледан покушај да се изрбише сваки траг српског присуства на Косову и Метохији”, подвукао је он.

Фројнд је казао да је погром мрља на лицу Европе и целе међународне заједнице, чији већи део је ћутао.

То што нико није изведен пред лице правде само погоршава првобитни грех ћутања, оценио је Фројнд.

Дачић: Међународна заједница да казни виновнике погрома

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Ивица Дачић оценио је данас да је међународна заједница, под чијим је протекторатом Косово и Метохија, дужна да изведе пред суд виновнике погрома над Србима 2004. године.

„Не може се мир градити уз скривање етничког чишћења и злочина, нити сме да се догоди да кривци за насиље и убиства, отимања имовине и паљења кућа, цркава и манастира остану некажњени”, пише у изјави Дачића.

По његовим речима, Влада Србије позива међународне мисије на Косову да не игноришу насиље које се догодило пре десет година и захтева да се кривци за организовани погром и етничко чишћење изведу пред суд.

„Мартовски погром нас десет година касније упозорава да проблеме на Косову и Метохији не смемо да гурамо под тепих и да морамо да их решавамо дијалогом, јер ћемо само на тај начин обезбедити опстанак Срба у јужној покрајини и осигурати трајни мир у региону”, изјавио је Дачић.

Дводневни сукоби и напади на Србе на Косову избили су 17. марта 2004. пошто је УНМИК полиција нашла тела двојице албанских дечака у реци Ибар код села Чабра, на северу Косова.

За два дана насиља убијено је 19 људи (11 Албанаца и осам Срба), а више од 900 особа је повређено, међу којима су били и припадници међународне и косовске полиције.

У нередима је уништено или оштећено око 800 кућа и 35 православних цркава и манастира, а неколико хиљада Срба напустило је своје домове.

Поменом обележена 10.годишњица погрома над Србима

ПРИШТИНА – Поменом у цркви Светог Николе у Приштини данас је обележена 10.годишњица мартовског погрома над Србима на Косову, када је 17. и 18. марта 2004. из покрајине протерано 4.012 Срба, а већина њих није се вратила у своје домове.

Помен страдалима у погрому служио је владика Рашко-призренски и Косовско-метохијски Теодосије, који је подсетио на уништене православне храмове, српске домове и на протеривање са Косова.

„Оно због чега је наше срце данас тужно је што су наши суграђани и наши ближњи који су отишли са ових простора у избеглиштву и расејању. Мало њих се вратило, такорећи да нема повратка. И то је оно за чим данас жалимо. После 10 година од мартовског погрома и овај град овде и многи градови на Косову и Метохији су такорећи без Срба који су живели пре 1999. и 2004. године”, рекао је владика Теодосије, а преноси КиМ Радио.

Сећајући се мартовског погрома, владика је рекао да су то били црни дани за Србе на Косову и да је Божије чудо да су спасени неки од највећих православних храмова.

Упркос томе, владика је позвао присутне на праштање и суживот са свима, истичући да „Косово и Метохија припада свима”.

У храму Светог Николе, који је и сам пострадао у мартовском погрому, данас је било стотинак верника, међу којима су били и градоначелник општине Грачаница Бранимир Стојановић, представници Канцеларије за Косово и Метохију, као и министри у косовској влади.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Мирко Крлић рекао је да погром Срба и даље траје, подсећајући да „не прође недеља, а да се не направи неки инцидент, нека неправда, неки притисак на штету Срба”.

„Наравно, ово је већ предуго, а тако пролазе сви злочини који немају свој судски епилог, судски процес. Све што тражимо јесте једнакост у праву на безбедност за сваког грађанина, на економски развој и просперитет, на опстанак на свом простору, опстанак у својој колевци на Косову и Метохији”, рекао је Крлић.

Заменик косовског премијера Слободан Петровић рекао је да се 17. март не сме заборавити, али и да се не сме поновити.

„Ево и на данашњи дан желим да упутим поруку свима онима који имају мандат да пронађу починиоце да то и ураде. Оно што је јако важно је да са овог парастоса иду поруке помирења, поруке суживота што је посебно важно за све даље процесе који нас заједно чекају”, рекао је Петровић.

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић рекао је да је мартовски погром у великој мери зауставио процес повратка Срба и да је утицао на међусобно поверење двеју заједница.

Живка Савић, једна од ретких Српскиња која је остала да живи у згради YУ програма у Приштини, која је у насиљу из марта 2004. спаљена, рекла је да се „увек када дође тај датум сећа тих слика”.

„Након десет година живота у Приштини, у једном тренутку помислите да се нешто променило, а када опет доживите нешто онда се разочарате и схватите да је све то само маска”, рекла је Савић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Годишњица погрома Срба на Космету

* Обавезна поља