eu-zastavaБРИСЕЛ – ЕУ честитала је грађанима Србије на успешно одржаним изборима, а Александру Вучићу на великој подршци гласача. Истовремено Брисел указује на очекивања од нове владе у Београду и упозорава на велике изазове пред Србијом.

Кетрин Ештон је прва од европских званичника честитала грађанима Србије на спроведеним парламентарним изборима. Висока европска представница за спољну политику и безбедност истовремено је и подсетила на једно од приоритетних очекивања Брисела од нове владе у Београду: „Досадашњи први потпредседник Владе Александар Вучић имао је одличан резултат. Он је био велики и важан део дијалога Београда и Приштине. Ми очекујемо да ће се ти преговори наставити, што је и он сам јасно ставио до знања.“

Ештонова је тако поновила званични став Брисела који, после избора у Србији, очекује што брже формирање власти како би се што пре наставио процес усвајања европских реформи и примене договора о нормализацији односа са Приштином.

Неки од европских шефова дипломатија, окупљених на састанку у Бриселу, такође су поздравили резултате јучерашњих избора у Србији. Министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић честитала је „свима који су направили добре резултате“. Заменик шефа дипломатије Грчке, Димитрис Коуркоулас, изјавио је да су „резултати који иду у правцу стабилности и реформи добра вест“. Истовремено шеф дипломатије Словеније, Карл Ерјавец, наглашава је најбитнији „наставак пута Србије ка ЕУ“ и оцењује да ће Александар Вучић на томе да ради.

Кацин: Потребна снажна влада

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин у разговору за ДВ каже да, према првим извештајима, на парламентарним изборима у Србији нису забележени већи проблеми нити жалбе. Када је резултат избора у питању, Кацин наводи да се „он мора узети на знање и прихватити“. „Лично, изненадиле су ме две ствари: да ДСС није прешла цензус и да је господин Тадић прешао цензус. Као известилац Европског парламента за Србију морам да кажем да су избори јасни, као и њихова порука. На носиоцима подршке гласача који су изашли на биралишта јесте да што је пре могуће формирају снажну оперативну владу, која ће морати да се суочи са правим изазовима.“

„Драго ми је да је свима јасно да су социјална питања изазов број један и да се на то треба фокусирати. За решавање тих питања битна је што бржа трансформација, реформе у функцији приближавања ЕУ, укључујући ту и промену Устава Србије“, сматра Кацин. У Европском парламенту посебно су заинтересовани за парламентарну грану власти у Србији, уз инсистирање на што бржем формирању не свих радних тела скупштине, посебно Делегације за сарадњу са ЕУ.

Најављујући да ће се већ у четвртак (20. март) посетити Београд и разговарати са главним носиоцима подршке бирача, Јелко Кацин додаје: „Ово ћу понављати сваки дан у наредних пет година – правосуђе је проблем, а унутар правосуђа тужилаштво. То је била и остаје рак рана српске државе. Не завидим господину Селаковићу јер га чекају велики изазови“, закључује Кацин у разговору за ДW.

Филе: Грађани Србиjе опредељени за наставак евроинтеграциjа

БРИСEЛ – Eвропски комесар за проширење Штефан Филе упутио jе данас честитку Србиjи на успешно одржаним изборима и истакао да резултати доказуjу да су грађани опредељени за наставак европских интеграциjа.

„Честитам Србиjи на одржаним ванредним изборима током коjих jе по оцени посматрача гласачима била понуђена истинска могућност да се определе на основу здравих правних темеља“, поручио jе Филе у саопштењу за jавност.

Oн jе навео да су посматрачи указали на потребу за даљим законским реформама изборног процеса, поготово када jе реч о плурализму медиjа и позвао будућу владу да предузме кораке у том правцу.

„Драго ми jе да jе народ Србиjе поново потврдио jасну подршку континуираноj европскоj ориjентациjи Владе“, рекао jе Филе у саопштењу.

Oн jе указао да jе Српска напредна странка осваjањем апсолутне већине у Народноj скупштини преузела на себе велику одговорност.

„Поздрављамо намеру лидера СНС Aлександра Вучића да поведе инклузивне разговоре о што скориjем формирању владе“, истакао jе комесар, подсећахући да jе у овоj години отворен процес преговора о придруживању EУ.

Oн jе упозорио да Србиjу очекуjу тешки изазови на пољу структурних реформи и даљег рада на успостављању владавине права.

„Сем тога jе неопходно да се настави диjалог о нормализациjи односа са Приштином, као и да се спровођење досадашњих договора убрза“, поручио jе Филе.

Себастијан Курц: У Вучићевој победи видим налог грађана Србије да настави курс приближавања ЕУ

Беч — Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц честитао је данас лидеру Српске напредне странке Александру Вучићу на убедљивој победи“.

„У тој победи видим јасан налог грађана Србије да се доследно настави курс приближавања ЕУ који заступа СНС. Такође улози фактора стабилности у региону, који је Србија протеклих година заузела, која има за циљ развој добросуседских односа са свим суседима, тиме је добила подршку грађана“, оценио је Курц у саопштењу.

Шеф аустријске дипломатије је подвукао да ће Аустрија и даље подржавати приближавање ЕУ, указујући да је процес европске интеграције Србије у интересу ЕУ и читавог региона западног Балкана.

Истовремено је нагласио да нормализација односа Београда и Приштине мора, новим енергијом, бити настављена са обе стране, а досадашњи резултати охрабрују, али остаје још доста тога да се уради.

Курц је изразио задовољство што ће и даље посланици три мањинске странке бити у скупштини, указујући да је заштита права мањина једна од основа ЕУ.

Он је додао да је одржавање избора без проблема охрабрујући сигнал европског приближавања.

Према његовим речима, веома је битно да се што пре спроведу од будућег премијера најављене економске реформе, које ће користити грађанима, а уједно и подстаћи хитно потребне инвестиције.

„Аустрија је највећи страни инвеститор у Србији и модернизација и реформа привреде ће пружити прилику за даље аустријске инвестиције“, поручио је Курц додајући да и тиме обе стране имају користи.


Извор: Дојче Веле

Оставите коментар

Оставите коментар на Европски званичници о српским изборима

* Обавезна поља